Clicky


Grootschalige inval transportbedrijf Daas Groep Wintelre vanwege mestfraude

Grootschalige inval transportbedrijf Daas Groep Wintelre vanwege mestfraude
15-11-2016 14:16 | Criminaliteit | auteur Redactie [MV]

WINTELRE - [update 18:15 uur] De politie heeft dinsdagmiddag een grootschalige inval gehouden bij transportbedrijf Daas Groep, aan de Groenstraat 16a in Wintelre. Dat is aan de nieuwsredactie van Transport Online bevestigd door zowel de Eindhovense politie als het functioneel parket in Amsterdam.

“Het gaat om mestfraude”, verduidelijkt een woordvoerder van het functioneel parket. Politiewoordvoerder Henri van Pinxteren: “Ik kan bevestigen dat er  een milieuactie is geweest door de politie in samenwerking met het functioneel pakket en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).”

“Hierbij zijn tientallen politieagenten betrokken”, vertelt hij verder.

Ook is onderzoek gedaan in bedrijfspanden in Sint Oedenrode en in Barneveld.

Een 42-jarige man uit Wintelre is aangehouden en in verzekering gesteld. Er is administratie in beslag genomen en verder is onder meer beslag gelegd op onroerend goed, twee vrachtwagens met aanhangers en vier opleggers. Aan de actie werkten zo’n 40 mensen van de verschillende instanties mee.

Bij Daas Groep wordt dinsdagmiddag de telefoon niet meer opgenomen. Ook pogingen om de directeur via zijn mobiele telefoon te spreken te krijgen blijven onbeantwoord.

Landbouw en industrie

De vrachtwagenchauffeurs van de Daas Groep rijden vooral voor de landbouw en industrie. Ze bedienen zowel grote als kleine opdrachtgevers.

Het bedrijf meldt trots op de website dat ze staan voor kwaliteit, flexibiliteit en klantgerichtheid. Het is onduidelijk of het werk, gezien de omstandigheden, doorgang kan vinden.

Naast transportactiviteiten in Nederland en het buitenland, houdt het bedrijf zich ook bezig met het telen van gewassen in Brabant en Zeeland.

Mestbeleid

Nederland heeft in vergelijking met de ons omringende landen een zeer intensieve landbouw. Dat betekent gemiddeld veel dieren per hectare landbouwgrond en intensieve teelten van verschillende gewassen. Gewassen hebben (dierlijke) meststoffen nodig voor een optimale opbrengst. Bedrijven met landbouwgrond hebben daarom belang bij het gebruik van voldoende (dierlijke) meststoffen.

Een deel van deze meststoffen (fosfaat en stikstof) komt terecht in de bodem en in het (oppervlakte) water, wat het milieu belast. Om die belasting zoveel mogelijk te beperken, kent Nederland al jaren een mestbeleid. De regelgeving stelt hoge eisen aan het vervoer van dierlijke meststoffen; dit mag alleen worden uitgevoerd door een geregistreerd intermediair. 

Intermediair

De aangehouden verdachte in dit onderzoek is zo’n intermediair voor mesttransporten. Zijn bedrijf en hijzelf als leidinggevende worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd met de administratie van de mestladingen en de mesttransporten. Hierdoor zou niet meer inzichtelijk zijn om hoeveel meststoffen het per transport gaat en zou er meer mest kunnen zijn aangevoerd dan is toegestaan.

Producenten van meststoffen zouden hierdoor hun mestoverschot op papier hebben kunnen afgevoerd. Uiteindelijk kan hier overbemesting door ontstaan. Met de feiten is vermoedelijk oneerlijk financieel voordeel behaald en zijn eerlijke concurrenten benadeeld.