Clicky


Monasch wil uitleg over privileges rivalen

Monasch wil uitleg over privileges rivalen
17-10-2016 09:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch van de PvdA wil weten of het partijbestuur inderdaad geheime afspraken heeft gemaakt met zijn rivalen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Hij heeft opheldering gevraagd aan voorzitter Hans Spekman. ,,Ik wil tekst en uitleg en de toezegging dat de procedure nog eens met alle kandidaten wordt doorgenomen'', zei Monasch maandagochtend.

Het AD berichtte maandag dat het partijbestuur de lijsttrekkersverkiezing al helemaal had uitgedacht toen Samsom nog de enige was die zich voor het lijsttrekkerschap had gemeld. Lodewijk Asscher zou bezwaar hebben aangetekend tegen het feit dat bijvoorbeeld de hoeveelheid en vorm van de verkiezingsdebatten al vaststonden. Hij vroeg en kreeg invloed op het verkiezingsproces, schrijft het AD in een reconstructie.

Monasch trekt zijn wenkbrauwen op bij dat nieuws. De officiële bekendmaking van de kandidatuur van Asscher, die later op de dag wordt verwacht, staat volgens hem daardoor ook in een wat vreemd licht.

Monasch heeft zich opgeworpen als een alternatief voor de gevestigde orde in de PvdA. Het Kamerlid klaagde bij de start van zijn campagne al dat de verkiezing was voorgekookt voor Samsom en Asscher.

Volgens partijvoorzitter Hans Spekman spreekt het vanzelf dat hij vooraf met mogelijke kandidaten heeft gesproken. "Nog wel met een paar meer dan de door Jacques Monasch genoemde namen. Zo gauw bekend is dat iemand overweegt om zich te kandideren, neemt Hans contact met hem of haar op. Zoals dat ook met Jacques is gebeurd'', liet een woordvoerder van Spekman weten. De partijvoorzitter zou er alle vertrouwen in hebben dat er een "open, democratische'' verkiezing wacht "met een eerlijke kans voor iedere toegelaten kandidaat''.