Clicky


Ruim 30 procent van de onkostenvergoedingen vrachtwagenchauffeurs niet in orde

Ruim 30 procent van de onkostenvergoedingen vrachtwagenchauffeurs niet in orde
29-09-2016 09:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vrachtwagenchauffeurs krijgen vaak niet de onkostenvergoeding waar ze volgens de cao recht op hebben. De ‘Koffiegeld-app’ die CNV Vakmensen vorig jaar introduceerde, laat zien dat het salaris in ruim 30 procent van de gevallen niet klopt. Gemiddeld gaat het om 73 euro per betalingsperiode.

“We raden chauffeurs aan om hun onkostenvergoeding goed te controleren en zonodig bij hun werkgever aan te kaarten”, zegt Tjitze van Rijssel, bestuurder bij CNV Vakmensen.

In de cao voor vrachtwagenchauffeurs zijn afspraken gemaakt over onkostenvergoedingen (in de volksmond ‘koffiegeld’). Die vergoedingen zijn afhankelijk van de duur van de rit. Hoe langer een chauffeur van huis is, des te hoger de vergoeding.

Eenvoudig

Met de gratis ‘Koffiegeld-app’ kunnen chauffeurs eenvoudig hun onkostenvergoeding berekenen, zegt Van Rijssel. “Het enige wat je hoeft te doen, is het begin en het einde van de rit invoeren. En aan het eind van de maand vul je het bedrag in dat op je loonstrook staat. Je ziet dan meteen of je salaris klopt.”

Groen, oranje, rood

De app werkt met kleurcodes: groen, oranje en rood. Bij groen klopt de onkostenvergoeding, bij oranje constateert de app een verschil tot 10 euro, bij rood gaat het om een hoger bedrag.

“Ruim een jaar na de lancering van de app beschikken we over duidelijke resultaten. In ruim 30 procent van de gevallen krijgt de chauffeur ‘rood’ op zijn scherm te zien”, zegt Van Rijssel. “Het gaat dan gemiddeld om 73 euro per betalingsperiode. Dat is natuurlijk niet goed.”

Uitkomsten

CNV Vakmensen vindt het hoge foutenpercentage zorgwekkend en neemt dit ook mee in het overleg met de transportwerkgevers.

“Verder is het in eerste instantie aan de chauffeur zelf wat hij doet met de uitkomsten van de Koffiegeld-app”, zegt Van Rijssel. “Hij kan het zelf aankaarten bij zijn werkgever, maar hij kan ons ook via de app vragen om het nog eens na te rekenen. Als een chauffeur dat wil, kunnen wij het vervolgens ook bespreken met de werkgever.”

De Koffiegeld-app is gratis te downloaden in de Google Play Store of in de App Store.