Clicky


Nieuwe afmeerfaciliteiten binnenvaartschepen Sonthaven

Nieuwe afmeerfaciliteiten binnenvaartschepen Sonthaven
01-09-2016 16:08 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De binnenvaart is een belangrijke sector voor de Amsterdamse havenregio. Om deze klantengroep zo goed mogelijk te faciliteren en bedienen, werkt Havenbedrijf Amsterdam continu aan diens voorzieningen en service voor de binnenvaartindustrie. De meest recente ontwikkeling is de uitbreiding van wachtplaatsen in de Sonthaven, speciaal voor koppelverbanden en duwstellen.

Binnenvaart van groot belang

Het belang van de binnenvaart voor de Amsterdamse havenregio kan niet genoeg benadrukt worden. Ruim 56% van al het goederenvervoer van en naar de regio gebeurt per binnenvaart. En dit percentage is en blijft  groeiende.

Havenbedrijf Amsterdam staat voor het verhogen van het gebruiksgemak en de dienstverlening rond de binnenvaart. Onder de projectnaam ‘Binnenvaart | Klant Centraal’ werkt het bedrijf continu aan service verbeterende activiteiten, met zowel kleinschalige als grootschalige veranderingen, waarbij de klanttevredenheid de hoogste prioriteit geniet. Deze doorontwikkelingen bewerkstelligt Havenbedrijf Amsterdam niet alleen vóór de binnenvaartsector, maar ook samen mét de binnenvaartsector. De uitbreiding van wachtplaatsen in de Sonthaven is één van de resultaten van deze samenwerking.

Faciliteiten aan noordoever van de Sonthaven

Het aanbieden van meer faciliteiten voor de hoge variatie aan binnenvaartschepen is van groot belang om het gebruiksgemak en de dienstverlening rond de binnenvaart te optimaliseren. Naar aanleiding hiervan is er aan de noordoever van de Sonthaven, speciaal voor koppelverbanden en duwstellen, een nieuwe wachtplaats aangelegd met een maximale afmeertijd van 72 uur.

De samenstellen, met een lengte tot en met ca. 180 meter,  konden voorheen enkel langs het IJ bij de Nieuwe Houthaven afmeren, zonder mogelijkheden om aan wal te gaan. Dit maakte de schippers op het land minder mobiel dan gewenst. In de nieuwe situatie in de Sonthaven leggen de samenstellen deels op de kade aan en deels op afmeerpalen, waardoor auto’s kunnen worden afgezet en de schippers aan wal ook mobiel zijn.

De vernieuwde faciliteiten dragen bij aan een verhoogd gebruikersgemak voor de binnenvaarders en moet stimulerend werken voor de binnenvaart van en naar de Amsterdamse havenregio.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA