Clicky


Rijkswaterstaat test strooiwagens en verkent nieuwe strooiroutes

Rijkswaterstaat test strooiwagens en verkent nieuwe strooiroutes
31-08-2016 11:57 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Rijkswaterstaat start deze week met het testen en winterklaar maken van al het wintermaterieel. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers een opfriscursus en verkennen ze de nieuwe strooiroutes.

Deze vlootschouw vindt al in de zomer plaats om ook in de winter voor een goede bereikbaarheid te kunnen zorgen door schone, veilige wegen. Het gladheidseizoen loopt voor Rijkswaterstaat van 1 oktober tot 1 mei. Maar mocht het voor 1 oktober glad worden dan wordt er natuurlijk ook gestrooid. In 2015 was de eerste strooiactie op 21 november toen er in het noorden, midden en oosten van het land 100 ritten zijn gereden.

Zoutvoorraad aangevuld

De wintervoorbereidingen zijn in juli gestart met het aanvullen van de zoutvoorraad. De voorraad strooizout wordt met ongeveer 50 miljoen kilo aangevuld tot 200 miljoen kilo en is opgeslagen in vijf centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten.

17 keer de wereld rond

Om de gladheid tijdens winterse omstandigheden te bestrijden, kan Rijkswaterstaat 542 strooiwagens inzetten die kunnen worden voorzien van een sneeuwploeg. Daarnaast staan er twee Firestorms, een filesproeier en 350 sneeuwploegen klaar. Het wintermaterieel kan binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, preventief te strooien. Als alle wagens actief zijn, werken 1200 mensen aan de gladheidbestrijding.

De afgelopen winter is tijdens 9774 ritten in totaal 41 miljoen kilo zout gestrooid. Er is hierbij 737.000 kilometer gereden, 17 keer de wereld rond.