Clicky


De Jong volgt Van Oostveen op bij KNVB

De Jong volgt Van Oostveen op bij KNVB
29-08-2016 17:25 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Bert van Oostveen vertrekt als directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij maakt plaats voor Gijs de Jong, die al als operationeel directeur en competitiemanager bij de voetbalbond werkt.

De promotie van De Jong moet nog wel langs ondernemingsraad van de KNVB en de clubs uit het betaald voetbal. Dat laatste gebeurt tijdens de eerstvolgende algemene vergadering van profclubs.

Van Oostveen maakte zijn vertrek bekend op de dag dat het Nederlands elftal zich verzamelde voor een nieuwe start na een gemist EK in Frankrijk. Hij lag al een tijdje onder vuur vanwege de slechte resultaten van Oranje. Van Oostveen negeerde Ronald Koeman als bondscoach en koos voor Guus Hiddink. Hij liet voortijdig vastleggen dat Danny Blind de ervaren Achterhoeker ooit zou opvolgen.

De 45-jarige Van Oostveen verzette zich ook lang tegen de komst van een technisch directeur, die er in de persoon van Hans van Breukelen toch is gekomen.

"De afgelopen tijd is mooi, maar tegelijkertijd bovenmatig intensief geweest'', verklaarde Van Oostveen zijn vertrek. "Daarom heb ik de zomer deels gebruikt om eens goed na te denken over mijn eigen toekomst. Veel projecten slaagden, veel ambities werden waargemaakt, sommige niet. De realiteit is dat leiderschap, zeker in het betaald voetbal, niet onbeperkt houdbaar is. Het is tijd voor nieuwe uitdagingen.''

Op verzoek van de KNVB blijft Van Oostveen wel actief als secretaris-generaal, een rol die hij sinds 2012 bekleedt en waarin hij de bond in het buitenland vertegenwoordigt. Ook gaat hij verder als toernooidirecteur voor het EK vrouwen 2017 in eigen land.

Het is voor de tweede keer op rij dat de KNVB een opvolger van de directeur in eigen huis vindt. Van Oostveen volgde zes jaar geleden Henk Kesler op. Tot die tijd was hij ook lang competitiemanager van de voetbalbond, net als De Jong nu. Van Oostveen stelde de raad van commissarissen van de KNVB al eerder van zijn voorgenomen vertrek op de hoogte, zodat de zoektocht naar een opvolger in alle rust kon plaatsvinden.

De KNVB wil de beoogde voordracht van De Jong nog niet bevestigen, omdat die eerst langs de ondernemingsraad en clubs van het betaalde voetbal moet.