Clicky


TMM: transportprijzen gestegen in tweede kwartaal

TMM: transportprijzen gestegen in tweede kwartaal
23-08-2016 11:59 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - In het tweede kwartaal van 2016 zijn de transportprijzen met 5,3% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Dit blijkt uit de 28ste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting, waarin de dynamiek van het Europese transport- en goederenvervoer wordt beoordeeld. 

De prijsindex steeg in het tweede kwartaal met 5,3% (index 96.3). In vergelijking met het indexniveau van het tweede kwartaal van 2015 is de prijsindex 8,1% hoger.

De capaciteitindex is in het tweede kwartaal met 20,6% gedaald naar een indexniveau van 87.9. Hiermee is het hoogste niveau in een tweede kwartaal bereikt sinds de start van de metingen van de TMM in 2008.

De dieselindex is licht hersteld van het lage indexniveau in het eerste kwartaal van 2016; de index staat nu op 68.4, wat 15,8% hoger is dan in het eerste kwartaal van 2016.

Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini, merkt op: “De prijzen waren redelijk gunstig voor de vervoerders in het eerste kwartaal van dit jaar. Het tweede kwartaal was daarentegen minder goed. De transportprijzen zijn slechts gedeeltelijk hersteld van de gebruikelijke dip in het eerste kwartaal en deels werd dit dan nog veroorzaakt door een lichte stijging van de dieselprijzen.”

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt hieraan toe: “De lage dieselprijs heeft nog steeds veel invloed op de transportprijzen, waardoor de transportprijzen in dit kwartaal 8,1% lager liggen dan in het tweede kwartaal van 2015. De ontwikkeling van de capaciteitindex is zeer opvallend. Tegen de verwachting in is deze hoger dan in andere jaren en dat zou te maken kunnen hebben met dalende handelsvolumes in Europa. Dat alle vakantiedagen in het tweede kwartaal dit jaar in mei plaatvonden zou kunnen verklaren waarom er relatief weinig cargoruimte beschikbaar was in mei, terwijl er relatief veel ruimte beschikbaar was in april en juni.”