Clicky


Scania lanceert eerste gordijnairbag ter wereld voor vrachtwagens

Scania lanceert eerste gordijnairbag ter wereld voor vrachtwagens
18-08-2016 11:25 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

BREDA - Scania’s nieuwe truckgeneratie kan uitgerust worden met een gordijnairbag die geïntegreerd zijn in de bekleding boven de deur. Een unieke oplossing die nooit eerder werd aangeboden in trucks. Scania’s gordijnairbag bieden een aanzienlijk verbeterde bescherming voor de inzittenden van het voertuig in geval van kantelongevallen, één van de meest ernstige ongevallen met vrachtwagens.

“Het gebruik van een veiligheidsgordel is essentieel om ervoor te zorgen dat de veiligheidssystemen hun werk doen en om ervoor te zorgen dat de chauffeur niet uit de cabine wordt geslingerd,” zegt Christofer Karlsson, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van dit Scania veiligheidssysteem.

“Onze gordijnairbag, in het bijzonder in combinatie met de airbag in het stuurwiel en onze gordelspanners, zorgt ervoor dat de inzittenden van onze nieuwe generatie Scania een hogere overlevingskans hebben bij een kantelongeval dan in vergelijking met eender welke andere truck.

Scania heeft in de nieuwe truckgeneratie zowel de actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen ontwikkeld met een reeks maatregelen die inzittenden in de cabine te beschermen. Door het aanbieden van de gordijnairbag, is Scania ervan overtuigd dat er een aanzienlijke verlaging zal zijn van chauffeurs die omkomen bij kantelongevallen.

Een veel voorkomende reden voor vrachtwagens die kantelen is dat de chauffeur wordt gedwongen om plots uit te wijken voor een tegenligger of obstakel. Als de truck dan naast de weg belandt, belandt deze vaak op een instabiele ondergrond, met als gevolg dat het voertuig kantelt of zelfs helemaal omrolt bij hogere snelheden. Geavanceerde systemen die uitgerust zijn met sensoren bepalen wanneer en of de gordijnairbags of andere airbags worden ingezet. Zodra de airbags worden ingezet, blazen ze onmiddellijk op.