Clicky


Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen gaat strijd aan met tachograaf fraudeurs

Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen gaat strijd aan met tachograaf fraudeurs
12-08-2016 19:32 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

HAGEN(D) - Dit jaar zijn er op de snelwegen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen al 94 ernstige ongevallen gebeurd aan het einde van een file. Dat zijn er 18 meer dan gedurende het hele vorige jaar. Bij de ongevallen zijn inmiddels zeven doden gevallen en 100 personen raakten ernstig gewond.

Volgens de Duitse politie speelt de manipulatie van de tachograaf een steeds grotere rol bij deze ongevallen.

"Wie knoeit met de tachograaf moet rekening houden met levensbedreigende gevolgen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger vrijdag tijdens een grote controle op de A1 bij Hagen.

Door het manipuleren van de tachograaf met magneten worden belangrijke systemen tijdens het rijden ernstig verstoord. De gevolgen: het ABS systeem werkt niet meer of het elektronisch remsysteem functioneert niet meer.

"Wie manipuleert brengt zijn eigen, maar ook het leven van onschuldige automobilisten in gevaar", waarschuwde Jäger.

Doel van de manipulatie is een dekmantel voor het overschrijden van de rijtijden. Rusttijden worden vaak niet gerespecteerd door de grote tijdsdruk in het transport.

"Dat kan en mag geen excuus zijn voor crimineel gedrag", benadrukt Jäger. "De politie in Nordrhein-Westfalen gaat in het bijzonder controleren op dit misdrijf."

De politie zal nauw samen gaan werken met de BAG, Bundesamt für Güterverkehr. "We hebben speciaal opgeleid personeel nodig om deze manipulaties te ontdekken", zei Jäger. "Daarom is het belangrijk dat we de krachten bundelen."