Clicky


België zet camera's in tegen vrachtwagens die inhalen bij regen

België zet camera's in tegen vrachtwagens die inhalen bij regen
09-08-2016 09:40 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De Belgische minister van Mobiliteit, François Bellot, wil de wet aanpassen in strijd tegen vrachtwagenchauffeurs die nog altijd inhalen bij regenachtig weer. Dat melden Belgische media dinsdag.

Op dit moment mogen agenten alleen beboeten wanneer zij het inhalen zelf vaststellen. Vanaf volgend jaar wil de minister onbemande camera's daarvoor inzetten.

Verwacht wordt dat door de inzet van camera's het aantal boetes fors zal toenemen. Nu zijn dat er amper 500 per jaar.

"Eindelijk wordt het probleem aangepakt", zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. "Het inhalen bij regen staat in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer, zo blijkt uit onze verkeersbarometer. Bestuurders vinden het asociaal en gevaarlijk."

Uit een eerder onderzoek van Touring blijkt dat één op de vier chauffeurs toch inhaalt als het regent. In negentig procent van de gevallen gaat het om buitenlandse chauffeurs. Daarom stelt transportfederatie Febetra zich ook vragen bij de efficiëntie van de nieuwe maatregel.

“De wetgeving voor inhalen blijft te complex in België, zeker voor buitenlandse chauffeurs. Alleen aan de grens staat er een verkeersbord dat hen zegt dat ze niet mogen inhalen bij regen. Ze komen dan net uit Nederland of Frankrijk waar je op het merendeel van de wegen wel mag inhalen. Die camera’s gaan het aantal overtredingen niet terugdringen. Minder complexe regels zouden dat wel doen”, zegt Isabelle De Maegt van Febetra.