Clicky


Oud-premier Piet de Jong (101) overleden

Oud-premier Piet de Jong (101) overleden
01-08-2016 13:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oud-premier en voormalig marineofficier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij het CDA maandag bekendgemaakt.

De Jong was minister-president van 1967 tot 1971 namens de KVP (Katholieke Volkspartij), de voorloper van het CDA. De oud-premier overleed vorige week woensdag na een kort ziekbed en is maandag begraven.

Premier Mark Rutte roemt zijn voorganger. "Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Precies de premier die Nederland op dat moment nodig had. Daarmee is hij van grote betekenis geweest voor ons land'', aldus Rutte

Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma noemt De Jong een koersvaste premier in een roerige tijd. Hij herinnert zich hem als een uniek persoon. "Ik gedenk hem met grote dankbaarheid. Piet de Jong was een warme en innemende persoonlijkheid.''

In de jaren van het premierschap van De Jong eisten studenten meer inspraak door onder meer de spraakmakende bezetting van het Maagdenhuis. Ook kreeg De Jong te maken met de gijzeling door Molukse jongeren op de Indonesische ambassade, waar hij een einde aan wist te maken.

Petrus Josef Sietse de Jong werd geboren op 3 april 1915 in Apeldoorn. Na zijn schooltijd ging hij bij de marine. De Jong voer in mei 1940 met een nog niet afgebouwde onderzeeër onder de neus van de Duitsers weg uit Rotterdam naar Groot-Brittannië. Als officier op de onderzeeboot nam hij tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan gevechten.

De meerdere keren onderscheiden De Jong bleef tot op zeer hoge leeftijd actief. Hij schuwde daarbij de kritiek op zijn eigen CDA niet. Nog in 2010 vond hij dat zijn partij in het gedoogakkoord met de PVV de godsdienstvrijheid had verkocht.