Clicky


Lloyds schrapt duizenden banen na brexit

Lloyds schrapt duizenden banen na brexit
28-07-2016 09:50 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

LONDEN - De Britse keuze om de EU te verlaten gaat ten koste van duizenden banen bij bankconcern Lloyds. Dat gaf donderdag aan zijn bezuinigingen op te voeren met het oog op de schadelijke gevolgen die van de brexit worden verwacht.

Lloyds schrapt in dat kader op voorhand 3000 banen extra, bovenop het eerder aangekondigde verlies van 9000 arbeidsplaatsen. Het banenverlies hangt samen met de sluiting van zo'n tweehonderd bankfilialen. De hele operatie moet in totaal een besparing opleveren van circa 400 miljoen pond.

Lloyds boekte in de eerste helft van dit jaar nog een winst van 4,2 miljard pond. Dat was iets minder dan het bedrag van 4,4 miljard pond dat een jaar eerder overbleef, maar meer dan analisten hadden voorspeld.

Lloyds waarschuwde dat de brexit de kapitaalpositie van de bank dit jaar al zal raken, terwijl een Brits vertrek uit de EU ook de winstgevendheid in de komende jaren onder druk kan zetten. De onzekerheid komt bovenop de problemen waar de aanhoudend lage rente en de zwakke vraag naar leningen al lange tijd voor zorgen. De brexit zorgt er volgens de bank bovendien voor dat de Britse rente nog langer heel laag blijft dan eerder werd aangenomen

Net als andere banken reageert Lloyds met het sluiten van filialen ook op het toenemende gebruik van digitale bankdiensten, waardoor klanten veel minder vaak een bankkantoor bezoeken. "Dit zijn de moeilijke beslissingen die we moeten nemen'', zei topman Antonio Horta-Osorio in een toelichting.