Clicky


Zoektocht naar ex-RAF-leden in Nederland

Zoektocht naar ex-RAF-leden in Nederland
26-07-2016 17:04 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Drie zeer gewelddadige Duitse overvallers wonen mogelijk in Nederland. Dat heeft de Landelijke Eenheid van de politie dinsdag laten weten.

Het gaat om oud-leden van de Duitse terreurgroep RAF: Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette. Zij hebben zich tussen 2011 tot 2016 waarschijnlijk schuldig gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Wolfsburg en Cremlingen.

De politie denkt dat het drietal mogelijk in Nederland woont omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd in Duitsland ter hoogte van de Nederlandse grens. Bovendien werd een mobiele telefoon van een van hen in Nederland uitgeschakeld en ze hebben zich waarschijnlijk in het verleden eerder in Nederland opgehouden, meldt de politie. Er is een beloning tot 80.000 euro uitgeloofd voor mensen die tips hebben die tot de aanhouding van de Duitsers kan leiden.

"Het is onbekend hoe ze in Nederland leven. Ze kunnen verblijven op een afgelegen boerderijtje, anoniem in een stad of voortdurend wisselen van woning en zich dan bijvoorbeeld voordoen als toeristen'' aldus de politie. De politie waarschuwt dat de drie vuurwapengevaarlijk zijn.

De RAF, de Rote Armee Fraktion of de Baader-Meinhof-Groep, was een links-extremistische terreurgroep. Vanaf de jaren zeventig pleegde de RAF in Duitsland bloedige aanslagen. In 1998 heeft de groep zichzelf opgeheven.

Afgelopen juni meldde De Telegraaf op basis van het Duitse Openbaar Ministerie dat de drie mogelijk in Nederland waren ondergedoken. Noord-Nederland werd als meest waarschijnlijke locatie genoemd.