Clicky


Caterpillar verlaagt verwachtingen verder

Caterpillar verlaagt verwachtingen verder
26-07-2016 14:17 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

PEORIA - De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar verder teruggeschroefd. De fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks en bulldozers zag zijn omzet en winst afgelopen kwartaal opnieuw teruglopen, al waren de resultaten de laatste maanden nog niet zo slecht als gedacht.

Caterpillar gaat gebukt onder de malaise in de mijnbouwsector en grondstoffenmarkten. Dit drukt de vraag naar grote machines. Daarbij heeft de onderneming te maken met hoge herstructureringskosten. Eerder dit jaar zag Caterpillar zich daarom ook al genoodzaakt om de verwachtingen naar beneden bij te stellen.

Ondanks een ,,solide tweede kwartaal'' is topman Doug Oberhelman erg voorzichtig met zijn prognose voor de tweede helft van het jaar. Caterpillar rekent er niet op dat de omstandigheden in de mijnbouw of olie- en gassector voor het het einde van het jaar nog sterk zullen veranderen.

Caterpillar draaide in het tweede kwartaal een omzet van 10,3 miljard dollar, tegen 12,3 miljard een jaar eerder. De winst per aandeel zakte van 1,31 naar 0,93 dollar.

Voor 2016 wordt nu een winst van 2,75 dollar per aandeel voorspeld, waar een kwartaal geleden nog werd uitgegaan van 3 dollar. De omzetverwachting ging omlaag naar 40 tot 40,5 miljard dollar, terwijl eerder op 40 tot 42 miljard dollar werd gerekend.