Clicky


Brussel onderzoekt havens België en Frankrijk

Brussel onderzoekt havens België en Frankrijk
08-07-2016 12:16 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie gaat ‘grondig onderzoeken’ of de bestaande vrijstelling van vennootschapsbelasting in de Belgische en Franse havens overeenstemt met EU-staatssteunregels.

Dit maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vrijdag in Brussel bekend. In januari verzocht zij België en Frankrijk al hun belastingwetgeving aan te passen voor winstgevende havens maar dat weigeren de twee landen.

In januari heeft Vestager Nederland al verplicht de vrijstelling van de vennootschapsbelasting voor zeehavens af te schaffen. "Grensoverschrijdende concurrentie speelt een belangrijke rol in de havensector en de commissie is vastbesloten voor een gelijk speelveld te zorgen in die belangrijke economische sector.''

In België gaat het onder andere om de havens van Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Namen en Oostende. In Frankrijk heeft Vestager vooral de "grands ports maritimes" Bordeaux, Duinkerken, La Rochelle, Le Havre, Marseille, Nantes - Saint-Nazaire en Rouen op het oog.