Clicky


Veranderende wet- en regelgeving Infrastructuur en Milieu per 1 juli 2016

Veranderende wet- en regelgeving Infrastructuur en Milieu per 1 juli 2016
30-06-2016 13:38 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Per 1 juli 2016 gaat een aantal nieuwe regels en maatregelen in op de beleidsterreinen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zo veranderen de regels voor beroepsmatige gebruikers van drones en worden duurzame innovaties in de binnenvaart gestimuleerd.

Tijdelijke inleen chauffeurs

Vanaf 1 juli wordt de periode waarvoor een vervoerder gebruik wil maken van tijdelijke inleen van een chauffeur die niet bij hem in dienst is, vastgelegd op maximaal 6 weken.

De uitzondering is bedoeld voor het opvangen van onverwachte situaties door tijdelijke inleen van werknemers van collega-vervoerders, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte van een eigen werknemer. Er is gekozen voor een periode van zes weken omdat zes weken over het algemeen genoeg is om te herstellen van de meeste ziektes die de oorzaak zijn van tijdelijke uitval.

Subsidie duurzame binnenvaart

Per 1 juli start een nieuw subsidieprogramma voor duurzame innovaties in de binnenvaart. De binnenvaart moet schoner worden om ook in de toekomst een duurzaam antwoord te hebben op de logistieke behoeften op mondiale, Europese en nationale schaal. Daar zijn innovaties voor nodig. Bedrijven en kennisinstellingen zullen moeten investeren in onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten om hun concurrentiepositie te behouden en te versterken. Daarnaast zijn innovaties nodig om te kunnen voldoen aan de strengere regelgeving die op internationaal niveau wordt afgesproken. De subsidieregeling is gericht op duurzame innovaties in de machinekamer, de inrichting en het gebruik van het schip met als doel de CO2-, NOx- en PM- emissies en uitstoot van methaanslib te beperken.

Drones

Vanaf 1 juli worden de administratieve lasten voor beroepsmatige gebruikers van drones tot 4 kilo verminderd. Gebruikers van deze minidrones hebben hierdoor bijvoorbeeld geen brevet of bewijs van luchtwaardigheid meer nodig, als zijeenvoudige vluchten uitvoeren (lager dan 50m en niet verder dan 100m). Het is nog wel nodig om een vergunning bij de ILT aan te vragen voordat je als beroepsmatige vlieger kan starten. Door deze versoepeling kan de commerciële sector makkelijker werken met drones. Voor recreatief gebruikers van drones worden de regels dit najaar juist strenger.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA