Clicky


Bescherming voor Filipijnse chauffeurs van Martin Wismans Transport

Bescherming voor Filipijnse chauffeurs van Martin Wismans Transport
30-06-2016 11:00 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

VENLO - De Nederlandse overheid biedt meerdere Filipijnse chauffeurs van transportbedrijf Wismans uit Venlo bescherming na verhoor door de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dat meldt het Belang van Limburg. Het Venlose transportbedrijf Martin Wismans wordt ervan verdacht Filipijnse vrachtwagenchauffeurs in mensonwaardige omstandigheden te hebben tewerkgesteld.

Ze verdienden netto amper 690 euro per maand, werden verplicht de rij- en rusttijden te negeren en woonden in hun vrachtwagens. Eventuele schade aan hun vrachtwagen werd van hun loon ingehouden. Ze zijn inmiddels ondergebracht op een geheime locatie. Dat bevestigt FNV-bestuurder Edwin Atema aan dagblad De Limburger. Hij heeft inmiddels namens de vakbond zelf aangifte tegen Wismans gedaan.

Volgens de FNV gaat het hier om een van de meest schrijnende gevallen van sociale uitbuiting ooit. Zo zou er in de Slowaakse stad Bratislava al drie weken een nieuwe ploeg chauffeurs zitten te wachten om aan het werk te gaan. Al die tijd kregen ze geen loon.

Ondertussen kregen de chauffeurs een B8-status. Met deze status kunnen buitenlandse slachtoffers van mensenhandel makkelijker aangifte doen. Gedurende het onderzoek en het eventuele proces hebben de slachtoffers recht op opvang, verblijf en medische zorgen in het land van aangifte.