Clicky


Annuleringen bij easyJet nemen flink toe

Annuleringen bij easyJet nemen flink toe
27-06-2016 20:30 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

LONDEN - EasyJet ziet het aantal annuleringen bij de door stakingen gekwelde luchtvaartmaatschappij fors toenemen. Juni is nog niet afgelopen en de Britse prijsvechter heeft al meer dan zevenhonderd annuleringen binnen. Vorig jaar gingen in juni in totaal nog 487 vluchten van easyJet niet door.

Volgens het bedrijf zijn de meeste annuleringen deze maand veroorzaakt door stakingen en extreem weer. Vorige week alleen al telde easyJet meer dan driehonderd geschrapte vluchten.

De luchtvaartmaatschappij heeft de laatste tijd onder meer last van stakingen bij de Franse luchtverkeersleiding. Maar ook in Nederland is het onrustig. EasyJet ligt overhoop met vakbond VNV over de arbeidsvoorwaarden van ruim zeventig piloten die op Schiphol zijn gestationeerd. Onlangs legden vliegeniers al hier al een aantal uur het werk neer. En de VNV dreigt nog steeds met nieuwe acties, als hernieuwde gesprekken met easyJet niets opleveren.

EasyJet stelde maandag de financiële verwachtingen naar beneden bij. Die stap hing ook samen met de keuze van de Britten om uit te Europese Unie te stappen, wat voor veel onzekerheid zorgt. Verder zijn mensen nu huiveriger bij het boeken van een vliegticket mede vanwege het recente neerstorten van een toestel van Egyptair, aldus easyJet.

De omzet per stoel, exclusief wisselkoerseffecten, valt dit kwartaal waarschijnlijk 8,6 procent lager uit dan een jaar eerder. Eerder ging de onderneming nog uit van een daling met 7 procent. De impact op de kwartaalwinst voor belastingen bedraagt naar schatting zo'n 28 miljoen Britse pond (33 miljoen euro). EasyJet houdt er rekening mee dat de resultaten ook in de zomerperiode slechter zullen uitvallen.