Clicky


'Meer tegenstanders Brexit na moord op Jo Cox'

'Meer tegenstanders Brexit na moord op Jo Cox'
19-06-2016 00:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - In een nieuwe opiniepeiling over de vraag of de Britten al of niet de EU vaarwel moeten zeggen, is een meerderheid voorstander van lidmaatschap van de EU. Dit meldde het Britse persbureau Press Association zaterdag op basis van een peiling voor de krant Mail on Sunday. Het gaat naar het zich laat aanzien om de eerste peiling sinds de brute moord op parlementslid Jo Cox die voor het lidmaatschap campagne voerde.

Van de ondervraagden zei 45 procent lid te willen blijven en 42 procent zei de unie te willen verlaten (Brexit). Voor de moord op de 41-jarige Cox leken de meeste peilingen juist aan te geven dat de voorstanders van de Brexit iets voor lagen op de tegenstanders. Voor The Sunday Times is net ook een peiling uitgevoerd en daar waren nu iets meer ondervraagden voor lidmaatschap van de EU (44 procent) dan tegen lidmaatschap (43 procent). Volgens The Sunday Times heeft dat echter niets te maken met de dood van Cox, maar groeit de bezorgdheid over de waarschijnlijk dramatische economische gevolgen van de Brexit.

Cox van de linkse oppositiepartij Labour werd donderdag op brute wijze vermoord in haar eigen kiesdistrict ten zuidwesten van Leeds. De dader is volgens Britse media een 52-jarige werkloze man uit de buurt, Thomas Mair, met extreemrechtse ideeën. Hij zou de moord hebben beraamd en zijn slachtoffer hebben opgewacht in Birstall, ruim 250 kilometer ten noorden van Londen.