Clicky


Kamer tegen gasboringen bij Schieronnikoog

Kamer tegen gasboringen bij Schieronnikoog
15-06-2016 10:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Regeringspartij PvdA is tegen proefboringen naar gas ten noorden van Schiermonnikoog. Daarmee lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het het plan.

"Wij willen niet dat er in natuur naar gas wordt geboord", zei Jan Vos van de PvdA woensdag. Hij dient donderdag samen met GroenLinks een motie in waarin de Kamer zich tegen de boringen uitspreekt.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet begin deze maand weten geen bezwaar te hebben tegen twee tijdelijke proefboringen. Het Franse energiebedrijf ENGIE wil de eerste boring in de winter van 2017/2018 laten plaatsvinden. Dat gebeurt deels in beschermd natuurgebied. De tweede proefboring moet de winter daarop plaatsvinden.

Een meerderheid van de Kamer keerde zich vorig jaar ook al tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling. Ook op Schiermonnikoog is verzet tegen de proefboringen.

Vos vindt het een "rare gang van zaken" dat Kamp nu geen bezwaar heeft tegen een proef bij Schiermonnikoog. Volgens de PvdA'er is het juridisch wel degelijk mogelijk om winning hier te stoppen.