Clicky


Onderzoek: Railterminal Barneveld is maatschappelijk en economisch haalbaar

Onderzoek: Railterminal Barneveld is maatschappelijk en economisch haalbaar
13-06-2016 13:26 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

BARNEVELD - College van B&W wil plan van aanpak voor realisering goederenoverslag op Harselaar Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een plan van aanpak op te stellen voor de realisering van een Railterminal Barneveld. De afgelopen periode is een zogeheten maatschappelijke kosten- en batenanalyse uitgevoerd en de uitkomsten daarvan zijn positief.

Rendabel

Het kosten- en batenonderzoek heeft aangetoond dat de Railterminal Barneveld – mits er sprake is van een voldoende ladingvolume – maatschappelijk en economisch rendabel is.

"De railterminal leidt tot een versterking van de concurrentiepositie van bedrijven in de regio en is een versterking van het regionale vestigingsklimaat, vooral door het transportkostenvoordeel en een verbetering van het vestigingsklimaat in brede zin”, aldus Buck Consultants International en TNO die het kosten- en batenonderzoek uitvoerden.

"De Railterminal Barneveld krijgt een strategische positie aan een belangrijke Europese goederencorridor (TEN-T North Sea-Baltic Core Network Corridor), ook wel de Berlijnroute genoemd. Valburg – waar ook een initiatief voor een railterminal wordt ontwikkeld – ligt aan de Betuweroute. Omdat Valburg en Barneveld gericht zijn op andere delen van het Europese achterland ligt directe concurrentie tussen beide terminals niet in de rede."

Afspraken

Tijdens de verschillende onderzoeken is met een aantal ondernemers in en rond Barneveld gesproken. Het verbinden van voldoende lading aan de terminal is van doorslaggevend belang voor het succes ervan. Dit vraagt om heldere afspraken tussen initiatiefnemers en de gemeente over de realisatie en exploitatie van de railterminal.

De financiering van de kosten voor de aansluiting van de terminal op het hoofdspoor komen niet voor rekening van de initiatiefnemers. Hierover wil de gemeente afspraken maken met de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Plan van Aanpak

De conclusies uit het onderzoek van Buck Consultants International en TNO leggen een degelijke basis om de verkenning af te ronden. Hiervoor stelt het college van B&W een Plan van Aanpak op. In dit plan wordt aangegeven welke onderwerpen nog nader moeten worden uitgewerkt, zoals op het gebied van milieu en verkeer. Ook worden informatiebijeenkomsten georganiseerd met de omgeving maar ook met de Barneveldse Industriële Kring.

Foto's

  • Dedem Diensten Barneveld
    Dedem diensten Barneveld