Clicky


Verdachte van moord in Leeuwarden Udo D. zwijgt

Verdachte van moord in Leeuwarden Udo D. zwijgt
31-05-2016 13:31 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De 39-jarige man die in november vorig jaar in Leeuwarden een 68-jarige vrouw zou hebben doodgeslagen met een fles, wil niet praten over de gebeurtenis. Dat blijkt dinsdag tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Leeuwarden. Udo D. zou op dezelfde dag ook een prostituee in haar hals hebben gestoken.

Enkele minuten nadat twee meisjes de dode vrouw vonden, meldde D. zich bij het politiebureau in Leeuwarden. "Ik heb het gedaan, maar ik wil er niet over praten'', zei hij na zijn aanhouding op het bureau. Tijdens de zitting wilde hij niet zeggen wat hij bedoelde met deze opmerking. Enkele getuigen zagen een man aan de kant van de weg slaande bewegingen maken. "Het klonk alsof hij met een hamer sloeg. Ik dacht dat hij aan het klussen was', verklaarde een getuige bij de politie.

D. wilde wel ingaan op de steekpartij bij de rosse buurt in Leeuwarden. Volgens de Leeuwarder werd hij door de prostituee aangevallen met zijn eigen mes. Hij zou uit zelfverdediging de prostituee hebben gestoken. De vrouw verklaarde bij de politie dat D. juist de agressor was en dat hij haar na het sluiten van de gordijnen aanviel met een mes.

De verdachte Leeuwarder is een bekende van justitie. Hij zat in 2015 een straf uit in een andere zaak toen het OM besloot hem gedwongen te laten opnemen. De man vocht deze beslissing met succes aan en kwam op vrije voeten. Volgens de autoriteiten was er geen juridische basis meer om hem vast te houden.

De verdachte heeft in de zittingszaal extra politiebewaking gekregen. Vijf agenten zitten achter de verdachte. De Leeuwarder draagt een hoodie met een capuchon, waardoor alleen de rechtbank hem in de ogen kan kijken.

Het Openbaar Ministerie komt later op de dag met zijn eis tegen de verdachte.