Clicky


Gemoederen lopen alweer op in Geldermalsen

Gemoederen lopen alweer op in Geldermalsen
31-05-2016 13:25 | Binnenland | auteur ANP

GELDERMALSEN - Tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben dinsdag als gestoken gereageerd op de aankondiging van de gemeente dat er op 29 juni een extra raadsvergadering is over de "bijdrage die Geldermalsen kan leveren aan de vluchtelingenproblematiek.'' Zij hebben meteen voor dezelfde avond een demonstratie aangekondigd voor het raadhuis.

Een demonstratie tijdens de vorige raadsvergadering over hetzelfde onderwerp liep in december vorig jaar uit op grote rellen. De gemeente wilde toen 1500 asielzoekers gaan opvangen in de kleine plaats en overviel de bevolking daarmee. Achteraf zijn burgemeester en wethouders diep door het stof gegaan over hun handelwijze. Er zijn onder meer gespreksrondes met inwoners geweest over herstel van vertrouwen en over hoe het dan moet met de vluchtelingenopvang.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat burgemeester en wethouders eind juni een nieuw opvangplan aan de raad voorleggen. De raad moet nu bepalen hoe Geldermalsen omgaat met de asielopvang.

Het actiecomité denkt dat de komst van een azc wel degelijk op de agenda staat. "We zijn verbijsterd. Geloofden we bijna dat de burgemeester nooit meer 'overvalspolitiek' zou toepassen, worden we nu weer overvallen door een extra raadsvergadering'', schrijft het actiecomité Geldermalsen zegt nee tegen AZC.

Voor de rellen in december staan de komende maand 32 relschoppers voor de rechter. De eerste vier verdachten hoorden maandag celstraffen tegen zich eisen.

Foto's

  • Thijmen van Iterson
    Thymen van Iterson Transport