Clicky


KLM neemt maatregelen na fout piloten

KLM neemt maatregelen na fout piloten
31-05-2016 13:14 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De KLM heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen van een fout met een automatische landing met een toestel van het type Embraer 190. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldt dat dinsdag na onderzoek naar een harde landing met dit vliegtuigtype in oktober 2014 op luchthaven Schiphol.

"Binnen de luchtvaartmaatschappij is lering getrokken uit het voorval'', schrijft de onderzoeksraad. Zo wordt de kwestie besproken tijdens herhalingstrainingen die piloten op dat toesteltype regelmatig krijgen.

De piloten verkeerden destijds ten onrechte in de veronderstelling dat zij op Schiphol een landing op de automatische piloot zouden maken. Dat bleek door verwarring over de instellingen niet het geval te zijn, waarna door ingrijpen van de bemanning een zeer harde landing volgde.

Volgens het rapport constateerde de gezagvoerder tijdens de nadering op lage hoogte, vlak boven de baan, dat het toestel niet de beoogde automatische landing zou gaan maken. Hij trok aan de stuurkolom om zo de daalsnelheid te verlagen. Volgens de OVV hadden de piloten eerder niet opgemerkt dat het toestel was ingesteld op een handmatige landing. Daardoor werd tijdens de nadering vlak boven de baan niet automatisch gas teruggenomen en was de landingssnelheid te groot.

Aan boord waren 86 passagiers en vier bemanningsleden. Niemand raakte gewond. Wel raakten bij de klap een deel van het landingsgestel en een onderdeel van een vleugelklep beschadigd. Het vliegtuig kwam uit Praag.