Clicky


'Bpost zet overnamebod op PostNL door'

'Bpost zet overnamebod op PostNL door'
29-05-2016 17:34 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - Het Belgische postbedrijf Bpost heeft besloten door te gaan met zijn poging de Nederlandse branchegenoot PostNL in te lijven. Dat meldt zondag de Franstalige krant Le Soir, die vrijdag al als eerste berichtte over de mogelijke fusie in de post- en pakkettenmarkt.

Bpost liet vrijdag weten dat het maandagochtend voor het begin van de beurshandel met een verklaring komt. Het gaf verder geen details of commentaar op de berichtgeving van Le Soir. PostNL wilde evenmin inhoudelijk op de kwestie ingaan. Op de beurzen in Amsterdam en Brussel werd op last van toezichthouders de handel in beide aandelen stilgelegd.

Het Belgische postbedrijf heeft zijn Nederlandse branchegenoot al op 25 maart benaderd met een eerste overnamevoorstel, aldus zakenkrant De Tijd. Het zou op papier gaan om een fusie van gelijken, maar in de praktijk zouden de Belgen het voor het zeggen krijgen. PostNL draait meer omzet en heeft meer mensen in dienst, maar Bpost is op de beurs bijna drie keer zoveel waard.

Bpost zou de zegen krijgen van de Belgische overheid. Die is met een belang van iets meer dan 51 procent de grootste aandeelhouder, maar heeft volgens Le Soir plannen om een deel daarvan te verkopen. Een fusie of overname ligt politiek gevoelig wegens de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.

De Nederlandse regering houdt zich evenwel afzijdig. ,,PostNL is een beursgenoteerd bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders om over een bod een besluit te nemen en aan het bestuur en de raad van commissarissen om de aandeelhouders daarover te adviseren'', zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag.

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl