Clicky


F-35 geeft niet veel meer overlast dan F-16

F-35 geeft niet veel meer overlast dan F-16
27-05-2016 13:23 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Omwonenden van de vliegbases Volkel en Leeuwarden ervaren maar weinig verschil tussen de F-35 (beter bekend als de Joint Strike Fighter of JSF) en de F-16. De JSF veroorzaakt iets meer trillingen en iets meer herrie, maar de omwonenden ervaren de belasting door het geluid toch als niet erger dan dat van de F-16.

Dat heeft te maken met het soort geluid dat de gevechtstoestellen produceren. De F-16 maakt een gierend geluid, de JSF een brommend geluid, dat als minder storend wordt ervaren. Hoewel het gemeten geluidsniveau van de F-35 bij de eerste testvlucht overal iets hoger was dan dat van de F-16, hebben omwonenden dat niet zo gehoord. De verschillen waren ook maar heel klein, aldus het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum dat vrijdag in Volkel de eerste resultaten van de 'belevingsvluchten' donderdag presenteerde.

In de middag en in de vroege avond is rond Leeuwarden en rond Volkel gevlogen. Rond elke basis deden ongeveer 600 omwonenden mee aan een enquête over de hinder die ze ervaren. Vrijdag waren alleen de resultaten van de middagvlucht beschikbaar. Defensie vindt de uitkomst positief, zei Geert Ariëns, commandant van de vliegbasis Volkel vrijdag.

"Er waren vooraf veel zorgen bij omwonenden over de herrie die de JSF zou maken. We hopen dat we die zorgen weg hebben kunnen nemen en dat de mensen gerustgesteld zijn'', aldus Ariëns. Zowel in Leeuwarden als in Volkel worden de resultaten van de enquête met bewonersorganisaties besproken. Als de F-35 echt gaat vliegen wordt een permanent geluidsmeetnet ingericht, onder andere gebaseerd op de ervaringen van donderdag.