Clicky


FNV: Werknemers mogen niet prijs betalen voor overname van Van Gansewinkel

FNV: Werknemers mogen niet prijs betalen voor overname van Van Gansewinkel
26-05-2016 22:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - FNV Transport & Logistiek roept de Van Gansewinkel Groep en de mogelijke kopers op om goede afspraken te maken voor de werknemers, nu het lijkt dat het afvalbedrijf zal worden overgenomen. De FNV maakt zich zorgen over baanverlies dat vaak gepaard gaat bij verkoop en eist zo snel mogelijk overleg over verlenging van het sociaal plan. De bond wil ook goede afspraken maken voor de flexwerkers.

In 2007 is het toenmalige familiebedrijf Van Gansewinkel voor teveel geld verkocht aan private equity. De te hoge financieringslasten in combinatie met een krimpende markt vanwege de crisis, maakten het moeilijk voor VGG. Na jaren van verlies, sloot het bedrijf 2015 wel met een operationele winst af.

Henri Janssen, bestuurder FNV: "Des te pijnlijker is het voor de werknemers dat ze, nu het weer goed gaat, hun baan dreigen te verliezen. De overname zal een strategische zijn met als doel zo veel mogelijk winst te behalen. Zo’n overname is goed voor de aandeelhouders en eigenaren van de overnemende partij, maar de werknemers waarvan de arbeidsplaatsen komen te vervallen, mogen de prijs betalen."

Binnen De Van Gansewinkel Groep (VGG) loopt tot het einde van dit jaar nog een sociaal plan dat de FNV zo snel mogelijk wil verlengen en aanpassen. Het sociaal plan moet werknemers die gedwongen worden ontslagen, ondersteunen met een goede ontslagvergoeding, scholing en bemiddeling van werk-naar-werk. 

FNV wil ook sociale afspraken voor flexkrachten

Janssen: "Verder willen we dat er een sociaal fonds komt voor mensen met een uitzend- of tijdelijk contract, omdat er in een overnametraject vooral banen van flexwerkers komen te vervallen. In dit geval betreft het veel werknemers die al langere tijd werkzaamheden voor Van Gansewinkel verrichten en zodoende mee hebben geholpen aan het overeind houden van VGG. Zij hebben ook recht op een goed afscheid."

Vanuit het sociaal fonds zullen outplacementtrajecten, scholing en aanvullingen op inkomstenderving bekostigd worden.