Clicky


Spoorstaking in België houdt aan

Spoorstaking in België houdt aan
26-05-2016 16:54 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De spoorstaking in België, die vooral Wallonië treft, gaat in ieder door tot en met vrijdagmorgen. Overleg leidde donderdagmiddag niet tot een akkoord. De partijen komen vrijdag om 11.30 weer bij elkaar om tot een oplossing te komen.

Het treinverkeer in Wallonië ligt donderdag vrijwel volledig plat. In Vlaanderen reden in de ochtend nog acht op de tien treinen, maar dat werden er in de loop van de dag minder. De dienstregeling tussen Antwerpen en Brussel is inmiddels gehalveerd.

De Franstalige vakbonden besloten woensdagavond tot een spontane staking. Reizigersverenigingen in België reageerden ,,woedend’’, wijzend op de afspraak tussen de spoorwegen en de vakbonden dat een staking minstens tien dagen van tevoren moet worden aangekondigd. "Studenten, werkende mensen en andere reizigers worden eens te meer gegijzeld, zonder dat ze de tijd kregen om naar een alternatief op zoek te gaan.'' Ook het goederenvervoer ondervindt hinder.

Spoorpersoneel is kwaad over een besluit waardoor ze minder verlofdagen krijgen. "Het kan best zijn dat de bonden en de spoormensen ontevreden zijn, maar het is onaanvaardbaar dat de reiziger, en zij alleen, hiervoor het gelag moet betalen'', aldus de reizigersverenigingen.

Minister van Mobiliteit François Bellot noemde de staking onbegrijpelijk en riep de bonden op hun gezonde verstand te gebruiken en de actie af te breken.