Clicky


Brussel wil goedkopere pakketbezorging in EU

Brussel wil goedkopere pakketbezorging in EU
25-05-2016 12:22 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - De bezorging van pakketjes die consumenten in een ander EU-land hebben besteld moet veel goedkoper en efficiënter. De Europese Commissie heeft woensdag een wetsvoorstel gedaan om dit mogelijk te maken.

Bezorgkosten over de grens zijn tot wel vijf keer hoger dan binnen een land, ook als de afstand vergelijkbaar is. Veel bedrijven weigeren nu bestellingen uit het buitenland, een praktijk die geoblocking wordt genoemd.

Dat wordt aan banden gelegd. Het zou niet langer moeten uitmaken waar een bestelling wordt geplaatst, aldus de Commissie. Het voorstel moet ertoe leiden dat de prijzen en aankoopvoorwaarden in lidstaten naar elkaar toegroeien. Bedrijven worden echter niet verplicht over de grens te bezorgen.

Mensen laten aanbiedingen in andere landen nu nog veel te vaak liggen vanwege hoge bezorgkosten, specifieke betalingsvoorwaarden of onduidelijke rechten, zegt EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). Aan die "discriminatie’’ moet een eind komen, mede door nationale consumentenautoriteiten meer bevoegdheden te geven.

Consumentenorganisaties in Europa verwelkomen het voorstel om een einde te maken aan geoblocking, maar zouden liever zien dat een in het buitenland besteld product ook echt moet worden geleverd door het bedrijf.

Het Europese bedrijfsleven is gereserveerder. Lobbyorganisatie Business Europe stelt dat er veel gerechtvaardigde redenen zijn voor uiteenlopende aanbiedingen in verschillende EU-landen.

Het Europees Parlement en de lidstaten gaan zich nu over de kwestie buigen.