Clicky


Vrachtwagenchauffeur rijdt 313 uur in vier weken te veel

Vrachtwagenchauffeur rijdt 313 uur in vier weken te veel [+foto's]
18-05-2016 16:54 | Controles | auteur Redactie [FE]

OSNABRÜCK/BAD BENTHEIM(D) - Dinsdag hield de Duitse politie in samenwerking met de Nederlandse politie en de douane een grootscheepse controle op de A30 bij de grensovergang. Met name vrachtvervoer en de bestrijding van criminaliteit hadden de focus van de politie.

De agenten keken wel wat raar op toen ze de bestuurderskaart van een vrachtwagenchauffeur controleerden en de chauffeur in de afgelopen vier weken maar liefst 313 uur te veel gereden had.

Woordvoerder Marco Ellermann over dit incident: "Een dergelijke grove overtreding van de rij- en rusttijd hebben we gelukkig niet elke dag, maar dit is echt onverantwoord."

"Oververmoeide vrachtwagenchauffeurs komen we helaas vaak tegen en leiden vaak tot ernstige ongelukken", aldus Ellemann.

Een Nederlandse vrachtwagen die in de richting van Hannover onderweg was voldeed niet aan de wettelijke technische eisen. Twee banden van de oplegger waren dusdanig versleten dat een profiel nauwelijks zichtbaar was. "De band kon elk moment klappen", aldus de politiewoordvoerder. "Een klapband op de snelweg kan enorm veel leed en materiële schade veroorzaken."

De chauffeur kreeg een boete van enkele honderden euro's en werd verboden verder te rijden tot de banden waren verwisseld.

Naast deze twee bekeuringen werden er ook bekeuringen uitgeschreven voor overbelading (19x), technische mankementen (12x), het overschrijden van de rij- en rusttijden (47x) alsook voor het niet goed zekeren van de lading.

In 16 gevallen werd de verdere reis verboden.

Tijdens de controle van personenauto's vond de Duitse politie een illegaal vlinder mes. Het mes werd direct in beslag genomen. Daarnaast vond de politie tijdens de controle marihuana en hasj en vier illegale personen.

In totaal werden 16 personen aangehouden. Een 40-jarige Pool bleek internationaal geregistreerd te staan voor moord. Hij bleek de bestuurder van een minibus.

Achttien bestuurders bleken onder invloed van alcohol en 15 bestuurders reden zonder rijbewijs.