Clicky


BP wil pensioenen naar België verhuizen

BP wil pensioenen naar België verhuizen
02-05-2016 09:35 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Oliemaatschappij BP wil de pensioenen van zijn Nederlandse personeel in België gaan onderbrengen. Dat stelt Sjoerd Gunnewijk, voorzitter van het pensioenfonds BP, maandag in Het Financieele Dagblad (FD).

Het gaat om een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro. BP wacht nog op groen licht van toezichthouders. Het komt vaker voor dat grote multinationals hun pensioenzaken naar het buitenland verplaatsen. Maar volgens de krant betreft de zaak van BP, dat in Nederland meer dan 4000 werknemers heeft, de grootste verhuizing tot nu toe.

De stap is bedoeld om kosten te drukken, wat de kans op indexatie van de pensioenen ook groter maakt. Door de Nederlandse regeling in België te bundelen met die uit andere landen denkt BP circa 1 miljoen euro aan kosten te besparen.

"We hadden geen problemen met toezichthouder De Nederlandsche Bank of de regels, het is puur een interne operatie'', benadrukt Gunnewijk. Bij de zuiderburen is het al wel mogelijk om een pan-Europees pensioenfonds op te richten, waarmee een bedrijf pensioenregelingen uit meerdere landen kan beheren. Hier kan dat nog niet. "Nederland heeft die kans laten schieten, door niet snel op Europese pensioenwetgeving in te haken'', aldus de fondsvoorzitter.

BP hoopt de verhuizing van de pensioenen naar België nog dit jaar te kunnen afronden. Inmiddels zouden meer bedrijven overwegen om een dergelijke stap te zetten. Volgens het FD is ook oliereus ExxonMobil van plan om volgend jaar met zijn Nederlandse pensioenen naar het zuiden te trekken. Dat zou gaan om een pensioenvermogen van 2,5 miljard euro.