Clicky


D66: Europees waarschuwingssysteem gevaarlijke vliegroutes hard nodig

D66: Europees waarschuwingssysteem gevaarlijke vliegroutes hard nodig
26-04-2016 12:11 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg pleit voor een centrale Europese aanpak voor veiligere vliegroutes. "Europese lidstaten moeten samenwerken en beschikbare informatie van veiligheids- en inlichtingendiensten delen met Europese luchtvaartmaatschappijen. Op deze manier is het mogelijk om tot een gemeenschappelijke Europese risicoanalyse te komen, zodat we een Europees waarschuwingssysteem krijgen", aldus de D66'er.

Van Miltenburg wordt gesteund door Patrick Ky, directeur van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA). Ky deed vanochtend in de EP-Transportcommissie een oproep voor een Europees informatie- en waarschuwingssysteem voor het bevorderen van veilige vliegroutes.

MH17

Het bevorderen van veilige vliegroutes over conflictgebieden moet hoog op de politieke agenda komen te staan. D66 vindt het onacceptabel dat veiligheidsinformatie versnipperd is over de afzonderlijke lidstaten. Van Miltenburg: "De verschrikkelijke ramp met MH17 heeft laten zien dat de luchtvaartsector aan radicale verandering toe is wat betreft vliegen over conflictgebieden. Het is cruciaal dat nationale luchtvaartmaatschappijen een zo volledig mogelijk beeld hebben van de veiligheidssituatie. Daardoor kunnen ze de juiste afweging maken om wel of niet over een conflictgebied te vliegen."

EU-voorzitterschap

Het Nederlandse EU-voorzitterschap is dé uitgelezen kans om het voortouw te nemen op het gebied van veilige vliegroutes. Van Miltenburg: "Er kunnen flinke stappen gemaakt worden door als voorzitter van de Raad het onderwerp op de agenda te plaatsen van de volgende Transportraad in juni. Nederland heeft de unieke positie om de aanbevelingen van EASA over het bevorderen van veilige vliegroutes te vertalen naar concrete acties.