Clicky


UPTR verliest kort geding tegen de kilometerheffing

UPTR verliest kort geding tegen de kilometerheffing
19-04-2016 09:55 | België | auteur Redactie [FE]

LUIK - De rechtbank in Luik heeft in kort geding een procedure van transportfederatie UPTR over de kilometerheffing onontvankelijk bevonden. Daarnaast verklaarde de rechtbank een geding van het Luikse transportbedrijf Defraigne tegen de kilometerheffing ongegrond.

De UPTR en het transportbedrijf Defraine voerden aan dat een reeks technische problemen invloed hebben op de berekening van de tolheffing via de OBU (On Board Unit) en de betrouwbaarheid van het systeem in twijfel trekken.

De procedures werd aangespannen tegen Viapass en Satellic.

De rechtbank verwierp het geding van de UPTR als niet ontvankelijk, omdat de transportfederatie niet "persoonlijk is onderworpen aan de kilometerheffing". Er is geen contractuele band tussen de UPTR en Satellic.

Het geding van het transportbedrijf Defraine werd ontvankelijk maar niet gegrond verklaard. Het transportbedrijf beriep zich op een probleem met betrekking tot het coderen van de kastjes in haar vrachtwagens. Het toegelaten maximumgewicht zou verkeerd en hoger dan de werkelijkheid gedoceerd zijn. De rechter oordeelde dat "dit probleem geen expertise noch een opschorting van de heffingsprocedure noodzakelijk maakt".