Clicky


Van der Steur overleeft debat over aanslagen

Van der Steur overleeft debat over aanslagen
07-04-2016 17:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur van Justitie mag aanblijven. Na een roerig debat over de politieke nasleep van de aanslagen in Brussel behield hij donderdag het vertrouwen van het merendeel van de Tweede Kamer. Wel kreeg een motie van wantrouwen van de PVV steun van de SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de Groep Bontes/Van Klaveren, de Groep Kuzu/Öztürk en 50PLUS.

Nog bredere steun voor deze motie kwam er niet, ondanks de felle kritiek van de hele oppositie op het optreden van Van der Steur. Hij nam in hun ogen te weinig zelf de verantwoordelijkheid voor de kwestie rond zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, die door Turkije naar Nederland was uitgezet en later in Brussel toesloeg. De man kon op Schiphol gewoon verder lopen, omdat informatie over zijn uitzetting niet werd gezien. Hij was niet internationaal gesignaleerd en was dan ook niet bekend bij de opsporingsdiensten.

De andere oppositiepartijen willen de minister nog wel een kans geven. Ze eisen wel dat hij voor 1 mei met meer maatregelen komt om de terreurbestrijding te verbeteren. Ook moet Van der Steur in de voorjaarsbegroting goed regelen dat de gaten in de capaciteit en het budget van de opsporingsdiensten worden gedicht.

De hele Kamer wil dat Van der Steur zich pro-actief, alerter en assertiever opstelt. De minister zegde dat ook toe. Hij beloofde de Kamer dat zijn aanpak van het terrorisme ,,zichtbaar verandert''. De minister wilde echter niet spreken van fouten die zijn gemaakt. Wel had het op onderdelen beter en actiever gemoeten, stelde hij.