Clicky


Polen en Rusland sluiten deal in vervoersvergunningen conflict

Polen en Rusland sluiten deal in vervoersvergunningen conflict
03-04-2016 10:12 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

GDANSK - Na maandenlang gesteggel over het vrachtverkeer tussen Polen en Rusland is vrijdag door de twee landen een akkoord getekend over de uitwisseling van nieuwe vergunningen tot en met het einde van dit jaar.

Het akkoord biedt een uitweg uit de impasse van beider landen waarin elke land de toegang van vrachtwagens weigerde van het andere land.

De deal werd vri9jdag gesloten in Gdansk en ondertekend door de Poolse vice-minister van Infrastructuur en Bouw Jerzy Smit en de Russische vice-minister van Verkeer en Waterstaat, Nikolai Asaul, na twee dagen onderhandelen.

Onder het akkoord zullen Poolse vervoeders 170.000 Russische vergunningen ontvangen, met inbegrip van 30.000 vergunningen voor het goederenvervoer van en naar 'derde landen'. Rusland zal in ruil daarvoor 170.000 Poolse vergunningen krijgen met inbegrip van 10.000 voor het vervoer van en naar 'derde landen'.

Eerder dit jaar stonden vrachtwagens dagenlang aan de grens van beider landen toen er onenigheid over de uitgifte van de vergunningen was ontstaan tussen beider landen. In februari werd er een tijdelijk akkoord gesloten waarbij beider landen 20.000 vergunningen uitwisselden. Deze deal verloopt op 15 april aanstaande.