Clicky


'Schiphol kan niet veel veiliger en stiller'

'Schiphol kan niet veel veiliger en stiller'
01-04-2016 17:06 | Algemeen | auteur ANP

CHIPHOL - De luchthaven Schiphol kan niet veel veiliger en stiller meer. "Als er nog verbeteringen mogelijk zijn, dan zijn die microscopisch'', zegt scheidend topman Paul Riemens van Luchtverkeersleiding Nederland in een vraaggesprek met Het Parool.

Vorige maand bleek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol gaat onderzoeken. Aanleiding zijn enkele incidenten, zoals bijna-botsingen op de landingsbaan of te vroeg opstijgende vliegtuigen. De raad wil weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven.

Maar volgens Riemens zijn er de afgelopen jaren "grote slagen'' gemaakt in de veiligheid. "Terwijl het vliegverkeer al maar groeide, is de veiligheid verder verbeterd.'' Wel zegt hij: "We zitten vast aan de lay-out van Schiphol die in de jaren zestig is bedacht. Het is heel zinvol om nu de vraag te stellen of die nog voldoet en welke invloed maatregelen zouden hebben om de veiligheid nog verder te verbeteren."

Over het onderzoek van de Onderzoeksraad stelt Riemens: "Alleen had de raad misschien beter eerst dat onderzoek kunnen verrichten om pas daarna naar buiten treden. Nu ontstaat in de buitenwereld het idee van onveiligheid.''

Riemens vertrekt bij de luchtverkeersleiding en wordt de nieuwe topman van RAI Amsterdam.