Clicky


'Cyprus-route' opnieuw door rechter afgekeurd [UPDATE]

'Cyprus-route' opnieuw door rechter afgekeurd [UPDATE]
26-03-2016 16:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Voor de rechtbank van Amsterdam diende vrijdag 25 maart een beroep aangespannen door AFMB uitzendbureau. Dit bedrijf is in Cyprus gevestigd maar heeft voornamelijk Nederlandse chauffeurs in dienst. Voor deze chauffeurs worden echter geen premies afgedragen.

De Sociale Verzekeringsbank(SVB) stond samen met een aantal werknemers voor de Meervoudige Kamer nadat AFMB een beroepszaak was gestart vanwege het niet afdragen van de premies. De SVB en de chauffeurs zijn hierbij echter door de rechter in het gelijk gesteld.

Volgens de rechter vallen vrachtwagenchauffeurs die via een Cypriotisch bedrijf voor Nederlandse transportbedrijven rijden, onder de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving en niet onder die van Cyprus. Het gaat om de feitelijke situatie, niet om die zoals die op papier (in overeenkomsten) is vastgelegd.

AMFB is geen zuivere ‘brievenbusfirma’, want er werkt personeel op Cyprus, maar dat is niet beslissend. Gekeken moet worden naar de feitelijke gang van zaken met betrekking tot de chauffeurs, aldus de rechter.

De chauffeurs rijden niet op Cyprus. De chauffeurs vielen aanvankelijk onder de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Vanaf het moment dat zij in dienst traden bij het Cypriotische bedrijf is er feitelijk niet echt iets veranderd: de Nederlandse transportbedrijven, waar de chauffeurs aanvankelijk in dienst waren, zijn ook na de overdracht van het personeel feitelijk sturend gebleven. Het Cypriotische bedrijf is er weliswaar als contractspartner bij gekomen, maar dat heeft niet tot een andere uitvoering van werkzaamheden geleid.

Het Cypriotische bedrijf gaat ook niet over de chauffeurs: de transportbedrijven zijn degenen die beslissen over werving en ontslag van de chauffeurs.

AFMB stelt tijdens de rechtszaak te zijn gekomen tot de “Cyprus-route” om de concurrentiepositie van Nederlandse transporteurs te verbeteren en een besparing op de loonkosten te bereiken van 30 procent.

AFMB in hoger beroep tegen uitspraak

Sander Jacobs, eigenaar van AFMB, reageert zaterdag desgevraagd op de uitspraak van de Meervoudige Kamer: "Met verbijstering hebben wij kennis genomen van de uitspraak van de Nederlandse rechtbank. AFMB zal dan ook hoger beroep aantekenen bij de Raad van State."

"Sinds de start van onze activiteiten, jaren geleden, hebben wij voor ogen om de Nederlandse chauffeurs aan het werk te houden. Zij worden immers van hun baan bestolen door Oost-Europese werknemers, die voor een appel en een ei worden tewerk gesteld. AFMB betaald de Nederlandse chauffeurs al jaren een fatsoenlijk loon."

"Door de jaren heen hebben wij vele honderden chauffeurs en hun gezinnen kans geboden op bestaansrecht, iets dat niet kan worden gezegd van de verantwoordelijke minister, die nota bene lintjes staat door te knippen bij openingen van uitgevlagde Nederlandse bedrijven in Oost-Europa. Ook FNV heeft geen enkele bijdrage geleverd aan werkgelegenheid in de transportsector. Falende overheden en achterlijke eisen van vakbonden met bestuurs-onnozele "leiders" hebben geleid tot het failliet van het Nederlands internationaal transport."

"AFMB heeft sinds haar bestaan vele zeer kostbare rechtszaken gevoerd met instanties die procederen op kosten van de belastingbetaler. De enige reden hiervoor, is omdat als AFMB niet voor de Nederlandse beroepschauffeur opkomt, helemaal niemand dit doet! De hardwerkenden staan er zonder AFMB alleen voor!", aldus Sander Jacobs.

"Hoewel AFMB in beroep gaat tegen de uitspraak van afgelopen vrijdag, moeten wij ons beraden over ons bedrijfsmodel. Terwijl vakbonden en uitvoerende instanties waarschijnlijk de champagne hebben ontkurkt naar aanleiding van de uitspraak, moeten wij ons dit paasweekeinde beraden over de toekomst van onze Nederlandse werknemers. De conclusie zou wel eens kunnen zijn dat wij ál onze Nederlandse chauffeurs na deze paasdagen moeten ontslaan. Op die manier kan de SVB in elk geval wél weer premie heffen over de uitkeringen van deze arme chauffeurs en zullen wij ons bedrijf moeten voortzetten  met buitenlanders."

"Met dank aan de alles slopende links radicale kliek, die beweren voor de werknemers op te komen, maar slechts hun eigen doel dienen!", besluit Jacobs.

De volledige uitspraak vindt u hier: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2016:1638