Clicky


'Grote problemen bij FreshCargo BV'

'Grote problemen bij FreshCargo BV'
25-03-2016 17:46 | Faillissementen | auteur Redactie [FE]

HUISSEN - "Er zijn problemen bij transportbedrijf FreshCargo." Dat melden een aantal charters die voor het bedrijf werkzaam zijn. De problemen zouden zo groot zijn dat het bedrijf inmiddels faillissement zou hebben aangevraagd. Volgens een van de charters zou het bedrijf al failliet verklaard zijn maar dat kon de rechtbank Gelderland vrijdagmiddag nog niet bevestigen.

Meerdere charters meldden de redactie van Transport Online vrijdag dat er geen werk meer voor hen is bij FreshCargo en dat zij al wekenlang niet meer betaald zijn. Hierdoor zouden de schulden al opgelopen zijn tot zo'n 40.000 á 50.000 euro per charter.

Foto's van het terrein laten zien dat de meeste trailers vrijdagochtend nog op het terrein stonden. Vrijdagmiddag zijn deze echter weg. Volgens de charters zijn de trailers opgehaald door de leasemaatschappij. De leasemaatschappij wilde vrijdagmiddag desgevraagd geen commentaar geven: "Daar ga ik u niets over vertellen", klonk het aan de telefoon.

Het terrein van FreshCargo, vrijdagochtend 25 maart rond 11:30 uur

Het terrein van FreshCargo, vrijdagmiddag 25 maart rond 17:00 uur.

Uiteraard heeft de redactie van Transport Online vrijdagmiddag contact gezocht met René van der Werff, eigenaar van FreshCargo. Als we naar het transportbedrijf bellen meldt een medewerker dat van der Werff er de hele dag niet is en pas dinsdag weer aanwezig zal zijn. Als wij van der Werff mobiel bellen neemt hij zijn gsm niet op en is onbereikbaar voor commentaar. 

Eén van de charters zegt hierover: "Hij is ook al dagen niet bereikbaar voor de charters die hem tot op de laatste dag geholpen hebben."

Eind december vorig jaar ontving Transport Online ook al signalen dat het niet goed ging bij FreshCargo. Een charter werd toen, door een grote Nederlandse kredietverzekeraar1, geadviseerd om geen zaken te doen met FreshCargo omdat zij de facturen van FreshCargo niet zouden dekken in verband met een faillissementsaanvraag door FreshCargo. De charter had plannen om voor FreshCargo te gaan rijden maar heeft hier na het advies van afgezien.

Volgens René van der Werff was dit onzin en waren een aantal personen eropuit om hem zwart te maken. Hij verzekerde Transport Online meerdere malen dat hij absoluut geen financiële problemen had en al helemaal niet failliet verklaard zou worden. "Ik heb een erfenis van Europe Flyer maar daar ben ik binnenkort ook vanaf", zei hij toen.

Negatief werkkapitaal

Uit cijfers bij de Kamer van Koophandel echter blijkt dat het bedrijf al langer in financieel zwaar weer verkeerd. Zo blijkt uit deponeringen in 2014 dat het bedrijf een negatief werkkapitaal van maar liefst ruim 2,3 miljoen euro heeft. Werkkapitaal is het kapitaal dat bedrijven nodig hebben om aan hun dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen, om leveranciers te betalen, salarissen uit te keren, onderhoud te verrichten, voorraden aan te vullen. Bedrijven die onvoldoende werkkapitaal hebben, krijgen problemen met hun dagelijkse uitgaven. Wanneer u een tekort heeft aan werkkapitaal, kunt u bijvoorbeeld uw rekeningen niet meer voldoen.

Europe Flyer

FreshCargo nam op 1 september 2013 het veel besproken Europe Flyer over van Bas Selman. Het bedrijf, opgericht op 1 juli 2013, is gevestigd aan de Hortensialaan in Huissen. Volgens de Kamer van Koophandel werken er 15 werknemers bij het bedrijf. Het merendeel van het personeel werkt als charter voor FreshCargo. FreshCargo is vooral actief in geconditioneerd groupagevervoer van foodproducten in Duitsland, Scandinavië, Spanje en Portugal.


1  De brief van de kredietverzekeraar is in bezit van Transport Online.