Clicky


PvdA: Elektrisch rijden moet makkelijker en goedkoper worden

PvdA: Elektrisch rijden moet makkelijker en goedkoper worden
10-03-2016 19:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Met een zelfontwikkelde elektrische auto de weg op is ingewikkeld en duur. Veel ontwikkelaars van elektrische auto’s struikelen over de onduidelijke en hoge kosten van het vereiste ECM-keurmerk. Ze vinden dat de huidige regels de ontwikkeling van elektrisch rijden in de weg zit. De PvdA vindt dat het kabinet elektrisch rijden moet stimuleren en heeft de minister gevraagd duidelijkheid te verschaffen over de kosten die ontwikkelaars van elektrische auto’s moeten maken.

Tweede Kamerlid Duco Hoogland: “Als we elektrisch rijden willen stimuleren moeten mensen die zelf het ondernemerschap tonen om zo’n auto te bouwen niet ineens geconfronteerd worden met torenhoge kosten voor een extra keuring.”

Om een wildgroei van mogelijk onveilige elektrische zelfbouw auto’s tegen te gaan heeft de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) een eigen keuring in het leven geroepen. Al in 2010 stelde de PvdA vragen over de vermeende hoge kosten hiervan. Minister Verhagen gaf toen aan dat de kosten voor deze keuring 725 euro bedragen.  Nu blijkt echter dat diezelfde RDW ook nog een zogeheten ECM keurmerk verlangt van deze particulieren. Deze keuring kost vaak duizenden euro’s en komt bovenop de met de Kamer gecommuniceerde 725 euro. 

Hoogland: “De regels moeten voor iedereen duidelijk zijn. Het ombouwen van een auto voor elektrisch rijden kost al vele duizenden euro’s, als daar nog eens hoge kosten voor de toelating bovenop komen, haken veel mensen af. Als de overheid elektrisch rijden daadwerkelijk toegankelijk wil maken moet het voor kleine particuliere gebruikers duidelijk zijn welke investering ze vooraf moeten doen, en niet geconfronteerd worden met plotselinge hogere kosten.”