Clicky


Medici dachten dat meisje dood was

Medici dachten dat meisje dood was
02-03-2016 14:08 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Verpleegkundigen en artsen dachten eigenlijk dat ze dood was, het 12-jarige meisje uit Roelofarendsveen dat ze op 16 februari 2015 onder ogen kregen. Ze was koud, haar hart klopte niet meer en ze ademde niet. Toch werd ze meteen gereanimeerd, geïntubeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd een temperatuur gemeten van 22,6 graden.

"Volgens de statistieken ben je dan dood’’, zei de rechter daar woensdag over in de rechtbank Den Haag, waar de strafzaak tegen de vader (45) en de stiefmoeder (35) van het meisje behandeld wordt. Ze worden verdacht van poging tot doodslag op het meisje en zouden ook haar oudere broer mishandeld en verwaarloosd hebben.

In het ziekenhuis werd volgens de rechtbank ,,alles uit de kast gehaald’’. Het lukte om haar er weer bovenop te krijgen en zo het ernaar uitziet, heeft ze niets overgehouden aan de gebeurtenissen van vorig jaar en de coma waarin ze terechtkwam daardoor. Wel constateerden de artsen in het ziekenhuis erg veel recente en minder recente blauwe plekken op het lichaam van het meisje.

De vraag is hoe het kan dat het meisje zo ernstig onderkoeld is geraakt. Volgens de stiefmoeder heeft ze gewoon in een kamertje in het huis geslapen, met sokken, een vest en dekens. Volgens deskundigen kan dat niet. Waar ze dan wel geslapen zou hebben, is niet duidelijk, maar de rechter wijst erop dat er wel een garage was met een gat in de muur van 20 bij 20 centimeter. Die nacht vroor het 5 graden.

Een psycholoog die de stiefmoeder heeft onderzocht, denkt dat er sprake zou kunnen zijn van het syndroom van Münchhausen by proxy. "Dat wil zeggen dat je een ander ziek maakt om zelf aandacht te krijgen’’, legde de rechter uit.

In de rechtbank werden filmpjes vertoond die gevonden zijn op de telefoon van de stiefmoeder. Het zoontje (toen ongeveer 12 jaar) moest onder grote dwang zijn plas ophouden en het dochtertje haar eten naar binnen werken.

Naar eigen zeggen heeft de stiefmoeder de beelden gemaakt om die te laten zien aan artsen en andere professionals die bij het gezin betrokken waren.