Clicky


Rechter: deel vluchtelingenkamp Calais moet ontruimd

Rechter: deel vluchtelingenkamp Calais moet ontruimd
25-02-2016 17:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR

CALAIS - [update 19:30 uur] Een Franse administratieve rechtbank heeft donderdag het licht op groen gezet voor de gedeeltelijke ontruiming van nederzettingen van vluchtelingen aan de rand van de Noord-Franse havenstad Calais. De autoriteiten willen een deel van de chaotische nederzettingen, bijgenaamd 'de jungle', verwijderen. Zeker duizend migranten die er bivakkeren moeten weg, onder meer naar een containerkamp in de buurt.

Aanvankelijk zou hier dinsdag werk van worden gemaakt, maar door klachten van migranten en actievoerders moest de rechter er zich eerst over buigen. Nu is bepaald dat de ontruiming door kan gaan, wordt verder geprobeerd de migranten te overtuigen dat het echt veel beter voor ze is naar de nieuwe behuizing te gaan. Ontruiming met behulp van geweld is nu niet aan de orde, beklemtoonden de autoriteiten van het betrokken departement Pas-de-Calais donderdag na de uitspraak van de rechter in Lille.

Die bepaalde ook dat enkele sociale ontmoetingsruimten, zoals plekken die zijn ingericht als school, kerk of moskee, met rust moeten worden gelaten. Calais is een verzamelplaats voor mensen die naar Engeland willen oversteken in hoop daar een bestaan op te bouwen. Velen denken dat in het Verenigd Koninkrijk werk te vinden is en dat het er in verhouding tot andere Europese landen makkelijker is zich te vestigen. Dat zou door eenvoudigere toelatingseisen komen en door het gebruik van de Engelse taal.

TLN tevreden met ontruiming

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tevreden over de beslissing van de rechter om een deel van het vluchtelingenkamp in de haven van Calais te ontruimen. TLN verwacht dat deze ontwikkeling positief is voor de doorstroming van transport van en naar Engeland en de veiligheid van chauffeurs.

Betere beveiliging transport en chauffeurs

De situatie bij Calais heeft de Nederlandse transportsector het afgelopen jaar zo’n 150 miljoen euro gekost, door de forse overlast van migranten die via een vrachtauto de oversteek van het Kanaal willen maken. TLN maakt zich sinds eind 2014 sterk voor de aanpak van deze overlast. De inzet was een betere beveiliging van het transport en chauffeurs en de verwijdering van het kamp bij Calais. Deze intensieve lobby heeft ervoor gezorgd dat Franse en Engelse autoriteiten in beweging zijn gekomen. De beveiliging van routes is de afgelopen tijd fors opgeschroefd en het migrantenkamp wordt nu gedeeltelijk ontmanteld.

Mogelijk verschuiving

Als gevolg van de ontruiming van het kamp in Calais verwacht TLN een verschuiving van migrantenstromen naar noordelijker gelegen havens. Een deel van de huidige populatie in Calais zal alsnog naar Engeland willen. TLN onderhoudt dan ook goede contacten met de autoriteiten in Nederland en via zusterorganisaties in België om verschuiving van stromen tijdig te signaleren en roept de betrokken autoriteiten op om alles in het werk te stellen om situaties zoals in Calais te voorkomen.