Clicky


PvdA-voorzitter Katwijk Willem den Hertog weg na Wilders-tweets

PvdA-voorzitter Katwijk Willem den Hertog weg na Wilders-tweets
11-02-2016 18:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KATWIJK - De voorzitter van de PvdA-afdeling in Katwijk, Willem den Hertog, heeft donderdag zijn functie neergelegd. Hij verstuurde eerder deze week berichten via Twitter waarin hij wenste dat PVV-leider Geert Wilders zou overlijden. De PvdA heeft "met afschuw kennis genomen van de uitlatingen'' en het vertrouwen in Den Hertog opgezegd.

Den Hertog twitterde dat hij hoopt dat "Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)''. In een vervolgtweet schreef hij: "Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er 'Van het dankbare Nederlandse volk' op te graveren". Hij verwees daarmee naar een uitspraak van Wilders dat áls er een kogel komt, deze van links komt "met de letters PvdA op de zijkant'' geschreven. Wilders zei dat na uitspraken van PvdA-voorzitter Hans Spekman dat het optreden van de PVV'er een gevaar voor de democratie en rechtsstaat zou zijn.

Donderdagmiddag hield de lokale partijafdeling spoedberaad over de kwestie. "Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden'', aldus het bestuur in een verklaring. Wilders noemde de tweets van Den Hertog "schokkend''. "Misschien dat PvdA-voorzitter Spekman nu begrijpt wat ik bedoelde.''

De landelijke PvdA laat weten dat Spekman per telefoon met de opgestapte Katwijkse politicus heeft gesproken en dat ze op een later tijdstip opnieuw met elkaar zullen spreken. Waarom en wanneer dat gesprek plaatsvindt, kon een woordvoerder donderdagavond niet zeggen.