Clicky


Kort geding tegen Erik Dijkstra ingetrokken

Kort geding tegen Erik Dijkstra ingetrokken
10-02-2016 22:57 | Sport | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Oud-schaatser Hans van Helden ziet af van het kort geding dat hij had aangespannen tegen sportjournalist Erik Dijkstra en uitgeverij Carrera. Het boek 'Hoe sterk is de eenzame schaatser' blijft verkrijgbaar.

De zitting over de ongeautoriseerde sportbiografie stond gepland voor donderdag. Nadat de voormalige Jakhals bewijsstukken had ingeleverd, kwam de advocaat van Van Helden woensdagmiddag met het bericht dat de zaak is ingetrokken.

Erik Dijkstra: "Ik ben opgelucht dat er geen rechtszaak komt, maar tegelijkertijd ook verdrietig dat het zo gelopen is. Het was allemaal niet nodig geweest. Het is gewoon een eerlijk boek dat het licht ten volle kan verdragen. Ik heb zuiver gehandeld. Het boek is een monumentje voor een unieke einzelgänger, ik vind Hans van Helden nog steeds een bijzondere man."

In 'Hoe sterk is de eenzame schaatser' verhaalt Dijkstra over Hans van Helden, de markante schaatsheld uit de jaren zestig en zeventig. Hij won twee keer het NK Allround en drie keer brons op de Olympische Spelen van 1976. Na het beëindigen van zijn Nederlandse schaatscarrière eind jaren tachtig trok de sportman zich terug in Frankrijk. Dijkstra spoorde hem op en bracht in oktober een onaangekondigd bezoek. Van Helden was ontevreden over het boek en was aanvankelijk van plan een rectificatie en een publicatieverbod te eisen.