Clicky


Eeuwenoud koggeschip boven water

Eeuwenoud koggeschip boven water [+foto's]
10-02-2016 13:49 | Algemeen | auteur ANP

KAMPEN - Het middeleeuwse 20 meter lange en 50 ton wegende koggeschip is boven water. Stukje bij beetje werd het scheepswrak woensdag gelicht in de IJssel bij Kampen. Zo'n duizend belangstellenden volgden de operatie. Toen het vijftiende-eeuwse schip boven was, werd er luid geapplaudisseerd. Ook via een livestream was het te volgen.

Opdrachtgever Rijkswaterstaat spreekt van een "historische gebeurtenis’’. "Dit is een belangrijk moment in de maritieme historie'', aldus een woordvoerster. Het lijkt er vooralsnog op dat alles goed is gegaan, meldt ze.

Dit schip is het derde en laatste van drie middeleeuwse scheepswrakken. Het gaat om het grootste en meest waardevolle schip. De twee andere werden eerder naar boven gehaald.

Het koggeschip is met nieuwe technieken in zijn geheel gelicht. Decimeter voor decimeter kwam het bovendrijven. Eenmaal uit het water gaat het op een ponton. Om het schip wordt een speciaal frame gebouwd, waarna het samen met de twee andere wrakken in Lelystad wordt vervoerd.