Clicky


Vakbonden tegen proef TVM met filmen rijgedrag vrachtwagenchauffeurs

Vakbonden tegen proef TVM met filmen rijgedrag vrachtwagenchauffeurs
09-02-2016 11:22 | Opmerkelijk | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De belangrijkste verzekeringsmaatschappij in de transportsector, TVM, start binnenkort met een proef om het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs te analyseren met behulp van camera’s. Daarmee zegt TVM dat het de veiligheid op de weg wil vergroten. Tegelijkertijd heeft TVM aan de vakbonden meegedeeld dat het de aldus verkregen data wil gebruiken om risicoprofielen op te stellen voor zijn verzekeringsactiviteiten.

Proef voegt weinig toe

Volgens FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen voegt de proef weinig toe aan wat er al bekend is. Werkdruk, vermoeidheid en afleiding van chauffeurs zijn de grootste risicofactoren. Dat bleek niet al te lang geleden nog eens uit onderzoek naar vrachtwagenongelukken door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Gegevens tegen chauffeurs gebruikt

Vanzelfsprekend willen de vakbonden ook dat de veiligheid zo veel mogelijk vergroot wordt. Maar de meerwaarde van deze proef zien de bonden niet. Sterker nog, volgens de vakbonden voegt het alleen maar stress toe aan het werk van de chauffeur. Bovendien vrezen FNV en CNV dat de gegevens gebruikt worden om chauffeurs af te rekenen op hun rijgedrag in plaats van hen waar nodig te coachen. Veel te vaak worden de bonden geconfronteerd met een afrekencultuur binnen de transportbedrijven, waar alles draait om zo laag mogelijke kosten en het maken van zoveel mogelijk uren.

Onafhankelijk onderzoek in rij-simulatoren beter

Beter zou het zijn als TVM de praktijk van de rij- en rusttijden op de planningsafdelingen van transportondernemingen eens grondig onder de loep zou nemen en er meer sociaal gepland gaat worden zodat de chauffeur goed uitgerust weer op pad kan. Er zit al controleapparatuur in de vrachtwagencabines. Nog meer apparatuur zorgt voor nog meer afleiding en stress en daar zitten chauffeurs niet op te wachten.

TVM had volgens de bonden ook kunnen kiezen, als er nog iets is dat nog niet bekend is, voor een onafhankelijk onderzoek in bijvoorbeeld rij-simulatoren. FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen wijzen deze proef daarom van de hand.