Clicky


Bende Oekraïense mensensmokkelaars opgepakt in België, Polen en het Verenigd Koninkrijk

Bende Oekraïense mensensmokkelaars opgepakt in België, Polen en het Verenigd Koninkrijk
04-02-2016 16:04 | België | auteur Redactie [FE]

GENT - Op 29 januari 2016 kon de Federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen tijdens een gecoördineerde actie in België, Polen en het Verenigd Koninkrijk in totaal zes leden van een bende Oekraïense mensensmokkelaars oppakken. In mei 2015 kwam de bal aan het rollen toen een Litouwse vrachtwagenchauffeur vermoord werd aangetroffen.

In totaal werden in de loop van het onderzoek tien verdachten van de bende mensensmokkelaars opgepakt.

Moord langs autosnelweg

Op 7 mei 2015 werd langs de E17 in Waasmunster het levensloze lichaam aangetroffen van een Litouwse vrachtwagenbestuurder. Hij bleek met geweld om het leven gebracht te zijn in de cabine van zijn vrachtwagen.

Het parket Oost-Vlaanderen vorderde de Onderzoeksrechter, die de FGP Oost-Vlaanderen belastte met het verder onderzoek.

Op 12 mei 2015 werden op de parking langs de E40 in Drongen twee Oekraïense mannen door de Wegpolitie Oost-Vlaanderen opgepakt. Ze bleken in het bezit te zijn van dertien Poolse identiteitskaarten waarover ze geen goede uitleg konden geven.

Uit onderzoek bleek vrij snel dat één van de Oekraïnse mannen te maken had met de dood van de chauffeur. Het onderzoek toonde verder aan dat de chauffeur in Drongen gedood werd en dat de vrachtwagen nadien door de verdachten werd overgebracht naar Waasmunster. Op dit moment zijn twee Oekraïners in verdenking gesteld en aangehouden voor de moord.

Onderzoek naar mensensmokkel

Naast de moord werd ook onderzoek gevoerd naar het netwerk mensensmokkelaars. Het verdere onderzoek legde een criminele organisatie van Oekraïense mensensmokkelaars bloot.

Op 29 januari 2016 werden huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen en Vorst, en tegelijkertijd werden er in het Verenigd Koninkrijk en Polen ook opsporingen uitgevoerd. De FGP Oost-Vlaanderen werd bij deze actie ondersteund door Het Britse National Crime Agency, de Poolse Border Police en Europol.

De actie resulteerde in België in de aanhouding van vier verdachten. Op basis van Europese aanhoudingsmandaten werd, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Polen, telkens één verdachte aangehouden. De man die in Polen werd opgepakt, vervoerde op dat moment een aantal Oekrainers met het oog op mensensmokkel. Hun uitlevering wordt door het gerecht gevraagd.

Tevens werden tijdens de actie in België alleen al, naast de inbeslagneming van onder meer vier voertuigen en het aantreffen van verschillende te smokkelen personen, ruim 300 Poolse identiteitskaarten aangetroffen.

Het netwerk smokkelde Oekraïense onderdanen tegen betaling naar het Verenigd Koninkrijk. Hierbij werden Poolse identiteitskaarten gebruikt. De "kandidaten" werden finaal door vrachtwagenchauffeurs meegenomen over de Frans-Britse grens.

Het netwerk beschikte over safehouses in Antwerpen en Brussel. Deze identiteitskaarten werden door de smokkelbende gebruikt om de zogezegde Polen in het Verenigd Koninkrijk te krijgen. De bende beschikte daarvoor ook over een kapper die zorgde dat de te smokkelen personen qua uiterlijk overeen kwamen met het uiterlijk van de personen op de Poolse identiteitskaarten.

In het Verenigd Koninkrijk werd naar aanleiding van de arrestatie ondermeer 25.000 Britse pond aangetroffen.

In totaal werden in de loop van het onderzoek tien verdachten van de bende mensensmokkelaars opgepakt.

Het onderzoek is nog lopende, maar nu al is duidelijk dat de bende al lange tijd actief was en verantwoordelijk is voor de smokkel van vele personen richting het Verenigd Koninkrijk.