Clicky


Maurice koopt splinternieuwe 'dikke' Daf als hobby

Maurice koopt splinternieuwe 'dikke' Daf als hobby
15-12-2015 20:18 | Transport | auteur Redactie [FE]

TIEL - Maurice (49) is directeur van een examenadviesbureau. Onlangs heeft hij een vrachtwagen gekocht. Een kanariegele DAF FTG XF 460 met oplegger. “Dat is wel vaker met een hobby, dat je iets heel anders doet dan je eigenlijke werk, toch?"

Als kind wilde Maurice vrachtwagenchauffeur worden, maar dat is er nooit van gekomen. Sinds vorige week werkt hij voor het eerst in zijn leven parttime. Zo heeft hij  meer tijd om te gaan rijden met zijn nieuwe aanwinst. Gewoon voor de lol.

Vier jaar geleden haalde Maurice zijn vrachtwagenrijbewijs. “Ik heb er heel lang over gedaan, expres. Want, dacht ik, als ik nu niet te snel slaag, kan ik iedere zaterdag  in dat ding rijden.” Bulderende lach. “Maar op een bepaald moment is dat toch afgelopen.”

In de daaropvolgende jaren huurde Maurice af en toe een vrachtwagen om een rondje te rijden in het weekend. “Dat was nog behoorlijk ingewikkeld, om iemand te vinden die zijn vrachtwagen in het weekend aan een particulier wil verhuren. En, dat moet ik ook zeggen, ik vond het helemaal niet leuk om in een huurauto te zitten. Ik dacht: ik ga zelf zo’n ding kopen.”

Hij praat snel en enthousiast: “Nu ben ik helemaal gelukkig, want ik héb er een! Heb je de foto’s gezien?” Jazeker, daar kun je niet om heen op de website. “Inderdaad, hij is nogal geel en aanwezig, om het zomaar te zeggen.”

Op 27 november werd de nieuwe combinatie voor Trucktoerritten afgeleverd.

Het voertuig is voorzien van twee extra zitplaatsen, een 360 graden camera voor zicht rondom het voertuig, een automatisch schakelende versnellingsbak, DAF SuperSpaceCab voor de meeste ruimte, en voorzien van in het oog springende reclame.

Best een investering? “Ja, dat klopt, ik heb hem privé gekocht. Hoe zeg ik dit netjes? Als iemand een tweede huisje koopt, als vakantiehuis, dan reageert niemand raar. Oh, ze hebben een huisje gekocht, en dan gaan ze door naar een volgend onderwerp. Maar als je een vrachtwagen koopt, roept iedereen opeens: dat is wel veel geld! Het zijn keuzes. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan een tweede huisje.”

Voordat Maurice tot de koop overging, zat hij nog met een prangende vraag: waar ging hij de vrachtwagen stallen? “Uiteindelijk kwam ik uit bij een wasplaats hier in de buurt, daar waar je je auto kunt wassen. Dat is een groot terrein en daar mag hij staan. Op zaterdagochtend fiets ik er naar toe, dan ga ik lekker toeren en aan het einde van de dag zet ik ’m weer terug.”

Maurice is niet van plan goederen te gaan vervoeren. Het enige wat er in de oplegger staat zijn twee knalgele fietsen en een koffertje, voor de weekendjes weg. Dan parkeert hij zijn DAF op een industrieterrein en fietst hij samen met zijn vrouw naar een leuk hotelletje in de buurt.

Omdat zijn vrouw niet ieder weekend mee wil, bedacht Maurice een plan. Hij gaat mensen rondrijden, op woensdagmiddag en op zaterdag. Tegen een kleine vergoeding, 17,75 euro per persoon, kun je twee uur mee toeren in zijn vrachtwagen.

Hoewel hij nog geen enkele aanmelding heeft, ziet hij het er zeker wel van komen. “Kinderen vinden dat toch leuk, een stukje rijden met dat ding?”

En als er nu helemaal niemand komt? “Het is geen doel op zich om mensen mee te nemen, het is meer voor de gezelligheid. Als er niemand komt blijf ik gewoon alleen rijden, ik doe het puur omdat ik het zelf leuk vind.”

Maurice heeft zijn DAF zo laten inrichten dat hij hem ooit weer kan verkopen aan de transportsector. Want op een dag wil hij er wel weer van af, vermoedt hij. “Maar voorlopig ga ik er van genieten. Met een gewone auto gaat het allemaal gehaast. Maar met zo’n vrachtwagen is het superrelaxed. Een beetje toeren van A naar B, en dan zie je al die auto’s achter je stressen. Hoog in je cabine met een zee aan ruimte vóór je. Pure ontspanning, geweldig. Alle gezeik achter je laten.”

Zelf eens met Maurice mee een ritje maken in zijn vrachtwagen? Kijk voor meer informatie op www.trucktoerritten.nl

Auteur: Karin Stroo