Clicky


Rob Van Gijzel stopt als burgemeester Eindhoven

Rob Van Gijzel stopt als burgemeester Eindhoven
01-12-2015 20:33 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

EINDHOVEN (ANP) - Rob van Gijzel stopt als burgemeester van Eindhoven. Hij maakte dinsdagavond bekend dat hij in het najaar van 2016 zijn functie neerlegt. Van Gijzel (61) wil in zijn werkzame leven nog "mooie nieuwe uitdagingen'' aangaan, vertelde hij de gemeenteraad. Wat hij precies gaat doen na het burgemeesterschap, weet hij echter nog niet.

De PvdA-politicus is sinds 2008 burgemeester van de lichtstad. Hij kreeg toen de meeste stemmen tijdens een referendum. Door de lage opkomst was de uitslag ongeldig, maar de gemeenteraad ging mee in de keuze voor de geboren Eindhovenaar. Vorig jaar begon zijn tweede termijn.

Van Gijzel vindt het niet alleen voor zichzelf een goed moment om te stoppen. Hij legde aan de raad uit dat zijn opvolger op deze manier een goede start krijgt, zo ruimschoots voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Landelijk is Van Gijzel onder meer bekend van zijn pleidooien voor regulering van de wietteelt. Ook zat hij jarenlang in de Tweede Kamer: met een kleine onderbreking van 1989 tot 2001.

"Zaken losmaken, vernieuwen, kantelen en tegelijkertijd verbinden geeft mij energie'', zei de burgemeester. "Die energie heb ik de afgelopen jaren voluit mogen inzetten. Jaren waarin Eindhoven niet alleen de diepste economische crisis na de Tweede Wereldoorlog heeft weerstaan, maar tegelijkertijd ook op een geweldige manier heeft gebouwd aan haar toekomst.''

De burgemeester stelde dat Eindhovenaren terecht trots zijn op hun stad, aangezien die het zowel economisch als sociaal goed doet en "geweldige evenementen van wereldklasse'' te bieden heeft.

"Dit is geen afscheid'', besloot Van Gijzel zijn mededeling. "Ik ben voorlopig nog niet weg en ik kijk met veel enthousiasme en passie uit naar de komende maanden waarin we met volle kracht samen verder zullen bouwen aan deze prachtige stad.''