Clicky


Forse economische schade op levensader Rotterdam-Gouda

Forse economische schade op levensader Rotterdam-Gouda
01-12-2015 09:23 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie die door de Kamerleden Hoogland en Visser wordt ingediend. In de motie wordt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu opgedragen om zo snel mogelijk te starten met een onderzoek naar de problemen op de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en het knooppunt Gouwe en om de benodigde procedure voor de te nemen maatregelen zo snel mogelijk te starten. Bedrijfsleven en overheden in de omgeving van de A20 staan vierkant achter deze motie en roepen de Tweede Kamer op om de motie te steunen.

Economische schade

In de recent gepubliceerde Economische Wegwijzer van TLN en EVO blijkt dat op de A20 tussen de knooppunten Terbregseplein en Gouwe door vervoerend en verladend bedrijfsleven in 2014 maar liefst 6,4 miljoen euro schade werd geleden. De economische schade neemt daarmee jaar na jaar toe. In 2013 bedroeg de schade 6 miljoen euro, in 2012 was dat 5,8 miljoen. Naast ergernis en directe vertragingsschade leiden files ook tot andere kosten. Zo moeten bedrijven bijvoorbeeld omrijden om een file te vermijden en kan de inzet van extra voertuigen noodzakelijk zijn om goederen toch op tijd af te leveren.

Verkeersonveilige situaties

Doordat de A20 richting Gouda ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel overgaat van drie naar twee rijstroken, gebeuren daar regelmatig ongevallen. Ook het krappe profiel met twee keer twee rijstroken tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht doet afbreuk aan de verkeersveiligheid. Exacte cijfers zijn echter niet bekend. Bedrijfsleven en overheden roepen de minister op om ook onderzoek te doen naar de verkeersveiligheid, zodat de mogelijke baten van oplossingen nog beter onderbouwd kunnen worden. Aangezien de registratie van ongevallen sinds 2014 weer verbeterd zou moeten zijn, moeten snel actuele cijfers op tafel komen.