Clicky


Proef met inchecken 'Smart-OV' van start

Proef met inchecken 'Smart-OV' van start
30-11-2015 18:05 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Zo'n tweehonderd reizigers in het openbaar vervoer kunnen de komende drie maanden in- en uitchecken met hun mobiele telefoon. Ze doen mee aan een proef: Smart-OV.

Smart-OV is een samenwerking tussen de openbaarvervoerbedrijven, KPN en Vodafone. Namens beide telecombedrijven doen honderd klanten mee. Ze hebben een mobiele telefoon met Android die geschikt is voor NFC, een techniek voor draadloze communicatie. De proefpersonen hebben voor de proef een speciale simkaart gekregen die ook is voorzien van een NFC-chip. Daardoor kunnen ze hun mobieltje gebruiken in plaats van hun OV-chipkaart.

Sabine van Loon van Vodafone vertelt aan BuzzT hoe het werkt: "Onze klanten die meedoen hebben de Vodafone Wallet gedownload. Dat is een mobiele portemonnee waarmee ze de reis betalen. Ze houden de telefoon bij het ov-poortje en krijgen meteen een melding dat ze hebben ingecheckt. Bij uitchecken komt er ook een melding. Ik heb het zelf vanmorgen gebruikt en het ging snel en soepel."

De reiziger kan met behulp van de Smart-OV-app direct zien wat zijn saldo is, of hij is in- en uitgecheckt en wat de rit gekost heeft. Ook zijn de laatste tien reistransacties terug te lezen. Privacy en veiligheid zijn gewaarborgd, vertelt van Loon. "Bij verlies of diefstal kan de provider de telefoon blokkeren en daarmee ook het reizen met het openbaar vervoer. Vodafone krijgt ook geen inzicht in de reizigersgegevens."

De deelnemende bedrijven kijken de komende drie maanden hoe de reizigers de nieuwe manier van in- en uitchecken ervaren. Als de proef een succes is, wordt Smart-OV landelijk uitgerold.